Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark Rowley, chef för polisens antiterrorenhet.

Polisen: Nervgift mot rysk dubbelagent

Tillståndet är fortsatt kritiskt för den tidigare ryska dubbelagenten och hans dotter, som tros ha blivit förgiftade av personer med ryska intressen. Enligt brittisk polis användes nervgift vid händelsen och även en polis är allvarligt skadad.

- Sammantaget så behandlas fallet som en allvarlig händelse inklusive ett mordförsök med hjälp av nervgift, säger Mark Rowley, chef för polisens antiterrorenhet som utreder fallet.

Han vill inte avslöja några detaljer om vad för slags nervgift det rör sig om, rapporterar Reuters.

Den tidigare ryske dubbelagenten, 66-årige Sergej Skripal, och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades okontaktbara på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags. Brittisk polis säger att man har ett öppet sinne om vad som hänt, trots det har händelsen orsakat ett hårdnat tonläge mellan London och Moskva.

Straff för landsförräderi

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, men dömdes till 13 års fängelse 2006 för att ha lämnat över uppgifter om ryska hemliga agenter till den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Skripal utlämnades till Storbritannien 2010 efter en fångutväxling.

Utrikesminister Boris Johnson har pekat mot rysk inblandning och har dragit paralleller till poloniumförgiftningen 2006 av den tidigare ryske agenten och Kremlkritikern Aleksandr Litvinenko som bodde i London.

Källor inom flera länders säkerhetsorgan uppger att de brittiska myndigheternas huvudteori för närvarande är att ryska intressen använt en mystisk substans mot Sergej och Julia Skripal som straff för hans landsförräderi.

Under onsdagen har dock analysen av ämnet fortskridit och polisen uppger nu alltså att det handlar om nervgift.

"Anti-rysk kampanj"

Några ur räddningspersonalen som behandlade Sergej och Julia Skripal har behövt medicinsk behandling. En av poliserna som var först på plats är illa skadad, enligt Mark Rowley.

- Sorgligt nog är dessutom en polis, som var en av de första att komma till platsen, i ett allvarligt tillstånd på sjukhus, säger han.

Enligt inrikesminister Amber Rudd är det nu viktigt att samla in bevisning och inte spä på någon ryktesspridning.

Moskva å sin sida anklagar brittiska politiker och journalister för att använda den misstänkta förgiftningen för att piska upp anti-ryska känslor.

- Denna berättelse användes genast för att spä på en anti-rysk kampanj i medierna, säger den ryska utrikesministerns talesperson Maria Zakharova.