Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Polisen: "Madsens ubåtsfärd helt kartlagd"

Köpenhamnspolisen uppger nu att man har lyckats kartlägga hela Peter Madsens färd med ubåten UC3 Nautilus. Informationen är av stor betydelse för att kunna finna den avlidna Kim Walls saknade kvarlevor. – Vi har en komplett radar-spårning av ubåten, säger Jens Møller vid Köpenhamnspolisen.

Polisens kartläggning av hur ubåten rörde sig mellan torsdagskvällen den 10 augusti och förmiddagen den 11 augusti har genomförts i samarbete med båda svenska och danska sjöfartsmyndigheter. 

Enligt danska Ekstra Bladet visar kartläggningen att ubåten endast har seglat på danskt vatten i Öresund. Polisens misstanke är att den danske uppfinnaren Peter Madsen mördade den svenska frilansjournalisten Kim Wall i ubåten för att sedan stycka hennes kropp och dumpa den i havet. 

Ubåten bärgades från Kögebukten söder om Köpenhamn vid midnatt mot den 13 augusti - cirka ett och ett halvt dygn efter att den sjönk till botten i samband med att Peter Madsen räddades ombord på en privat motorbåt. 

Kim Wall anmäldes försvunnen av sin pojkvän efter att hon inte hade återvänt hem efter att ha åkt ut med Madsen i hans ubåt för att skriva en artikel om dansken.  

Vill fortfarande ha allmänhetens hjälp

Med hjälp av radarteknik har nu polisen lyckats kartlägga hur Madsen seglade med ubåten fram till att han räddades. Att lokalisera hur ubåten har rört sig har sedan Kim Wall anmäldes försvunnen varit en av polisens mest prioriterade uppgifter. Vid flera tillfällen har Köpenhamnspolisen vädjat efter iakttagelser av ubåten från allmänheten. Trots att man nu uppger sig veta hur ubåten har rört sig är polisen fortsatt intresserade av iakttagelser - allt för att få en så klar bild som möjligt av händelseförloppet efter det misstänkta mordet. 

– Har någon sett den vill vi gärna få reda på det, men vi vet var den har seglat, säger Jens Møller, vice polisinspektör och chef vid Köpenhamnspolisens avdelning för grova brott till Ekstra Bladet. 

Kim Walls torso anträffades under måndagen förra veckan vid ön Amagers sydvästra strandkant. Att polisen nu har kartlagt hela Peter Madsens ubåtsfärd kan ge avgörande information om var man fortsatt ska söka efter hennes saknade kvarlevor. Något som kan vara avgörande för att polisen ska kunna fastställa en dödsorsak och få svar på vad som orsakade svenskans död. 

Inte byggd för att navigera under vatten

Peter Madsen har själv sedan han frihetsberövades nekat till att medvetet dödade Kim Wall. Madsen har själv uppgett att det inträffade en olycka ombord på hans ubåt som resulterade i att den svenska kvinnan avled. Efter det har han uppgett att han "begravde" henne i havet. 

Nyckeln till att polisen nu har lyckas kartlägga hela ubåtsfärden uppges vara farkostens simpla navigationssystem. Peter Madsens vän, Jens Falkenberg, har varit med och byggt Nautilus och berättar för Ekstra Bladet att ubåten inte klarar av några längre dykningar. Det enda sättet för den som styr ubåten att se var den befinner sig vid en dykning uppges vara med hjälp av en kamera i ubåtens periskop. 

– Den har inte mycket utrustning som vi kan använda för att navigera under vatten. Vi har byggt en ubåt som kan dyka, men vi har inte byggt en ubåt som kan navigera under vatten, säger Jens Falkenberg till den danska tidningen. 

Den danska polisen vill i nuläget inte offentligöra exakt var Madsen åkte med sin ubåt under natten mellan den 10 och 11 augusti. Polisen har dock tidigare uppgett att man har fått säkra observationer av ubåten vid Middelgrundsfortet norr om Köpenhamn, öster om ön Saltholm norr om Öresundsbron, och vid platser i Kögebukten söder om Köpenhamn. Allt tyder också på att Madsen inte genomfört några längre dykningar med ubåten under färden. 

– Vi har en komplett radarspårning av ubåten och det kan vi bara ha när den har varit uppe, säger polischefen Jens Møller.

Bestrider omhäktning

Peter Madsen sitter sedan den 12 augusti häktad misstänkt för vållande till annans död. Polisens misstanke har dock hela tiden varit att han medvetet mördat Kim Wall. Förutom misstankar om mord har Madsen efter att Kim Walls torso hittades även delgivits misstankar om brott mot griftefriden. 

Madsens häktningstid går ut den 5 september. Vid den nya häktningsförhandlingen väntas åklagarmyndigheten yrka på att Madsen häktas för de allvarligare brottsmisstankarna. 

Madsens advokat uppger samtidigt för den danska nyhetsbyrån Ritzau att han frivilligt inte kommer att acceptera en förlängd häktningstid. 

– När man förnekar brott så går man inte med på förlängning frivilligt, säger försvarsadvokaten Betina Hald Engmark till Ritzau.

Sökningarna efter Kim Walls saknade kvarlevor har sedan hennes torso anträffdes pågått i oförminskad takt. De senaste dagarna har den danska polisen också fått hjälp av svenska likhundar i sökandet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.