Polisen har identifierat skåpbilsföraren

Polisen har nu identifierat föraren som skoningslöst mejade ner människor med en skåpbil på La Rambla i Barcelona i torsdags. Den lokala inrikesministern bekräftar i en intervju att det är den 22-åring som fortfarande är efterlyst.

ANNONS
|

Under måndagen bekräftade polisen att man fastställt identiteten på den person som satt bakom ratten på skåpbilen vid terrordådet i Barcelona. Tillkännagivandet kom via polisens sociala medier, men man skrev inte vilka av de 12 personer som man slagit fast som medlemmar i den katalanska terrorcellen det faktiskt rörde sig om.

"Younes Abouyaaqoub körde skåpbilen"

Ett förtydligande kom istället från den lokala inrikesministern i Katalonien. Under en intervju bekräftade han att det var Spaniens mest jagade man som spred skräck på den ikoniska promenadgatan i torsdags.

– Allt tyder på att Younes Abouyaaqoub körde skåpbilen ensam på La Rambla, säger den lokala inrikesministern i Katalonien, Joaquim Forn, till lokalradiokanalen Catalunya Radio.

ANNONS

Insatserna i Katalonien och vid den franska gränsen i jakten på 22-åringen har utökats till hela Europa, meddelade Forn dessutom. Polisen misstänkte på söndagen att han flytt till Frankrike.

Klockan 13 kommer Forn att hålla en presskonferens tillsammans med den lokale justitieministern och polischefen i Katalonien för att berätta mer om utredningen. GPTV kommer rapportera live från sammankomsten.

"Den ende som skulle vara kapabel"

Hjärnan bakom den katalanska terrorcellen ska vara en imam i den lilla byn Ripoll. Där misstänks han ha manipulerat en grupp unga män till att planera massiva bombattentat. Imamen förekom i utredningen efter bombdåden i Madrid där tre bomber placerades ut på t-banestationer och 191 människor sprängdes till döds. Ytterligare över 2 000 människor skadades. Det är det värsta attentatet i Spaniens historia.

LÄS OCKSÅ:Polisen misstänker: Imam inblandad i terrordåden

GP träffade under söndagen en släkting till två av de unga männen som ska ha ingått i terrorcellen. Han var chockad över det som framkommit om hans anhöriga.

– De träffade imamen för åtta månader sen genom moskén. Det enda som stack ut var att några av killarna stannade kvar efter att de allmänna bönemötena var slut, berättade mannen för GP.

Så tillägger han:

– Men vi trodde att de studerade Koranen bara. Vi hade ingen aning om vad de dragits in i. Det var snälla killar allihop och ingen hade förändrats på något sätt.

ANNONS

Fakta: Attackerna i Spanien

  1. 14 personer dödades på La Rambla i Barcelona. Polisen bekräftade att den man som hittades knivmördad i en bil som misstänkts vara kapad utanför Barcelona också räknas som ett offer för terrorattacken.
  2. En person dödades i attacken i Cambrils.
  3. Totalt uppges minst 130 personer från 35 olika länder ha skadats i attackerna
  4. Det ska röra sig om en terrorcell på 12 personer som ligger bakom dåden: Sju är döda, fyra gripna samt en 22-årig man som nu jagas av polisen.
  5. En Imam misstänks också vara inblandad i dåden, han benämns som den som har rekryterar männen i terrorcellen.
ANNONS