Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polis i militär skyddsutrustning plockar ut föremål från ett hus i Salisbury. Arkivbild.

Polisen hör förgiftade mannen i Amesbury

Den 44-åriga man som skadades allvarligt av nervgiftet novitjok i brittiska Amesbury har blivit gradvis bättre. Polisen hoppas nu att han ska leda dem på spåren om var han blev förgiftad och bringa klarhet i mysteriet.

Scotland Yard som utreder en eventuell koppling mellan förgiftningsfallet i Amesbury och det i mars då den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades i Salisbury, meddelar att man talat med 44-åringen en kortare stund, rapporterar brittiska medier.

Mannen som vårdas på sjukhus kommer nu att höras ytterligare under de närmaste dagarna för att bringa klarhet i var han och hans partner kontaminerades med nervgiftet.

Kräver analys

Chefen för Storbritanniens antiterrorpolis säger att polisen inte med säkerhet kan säga om det finns någon koppling mellan attacken med novitjok i Salisbury och förgiftningen i Amesbury, men att det är huvudspåret i utredningen då alla andra förklaringar bedöms vara ytterst osannolika.

Det här är en mycket sällsynt, internationellt förbjuden substans och därför är det minst sagt osannolikt att två separat händelser ska inträffa i ett litet engelskt grevskap, säger Neil Basu till BBC.

Men polisen kan inte lämna några garantier för att en sådan koppling kan bevisas, för detta krävs en vetenskaplig, detaljerad analys.

Hoppas få information

Jag skulle med glädje stå här och säga att vi har identifierat och gripit de ansvariga. Och att vi är helt säkra på att det inte finns något spår av nervgift kvar i landet, säger polischefen Neil Basu.

Men den krassa sanningen är att jag inte kan ge några garantier för det just nu.

Polisen letar fortfarande efter ett föremål med nervgiftet, som paret i Amesbury tros ha kommit i kontakt med. Neil Basu hoppas nu på att den förgiftade 44-åringen ska kunna ge information som gör att sökområdet kan begränsas.