Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Polisen förnyar efterlysningen av de kända Alcatrazrymmarna

För 60 år sedan lyckades tre fångar rymma från det ökända fängelset Alcatraz och har inte setts till sedan dess.
Nu släpper amerikansk polis nya bilder på hur männen kan se ut i dag och efterlyser information om de ökända rymmarna.

1962 lyckades Clarence och John Anglin, tillsammans med Frank Morris fly från fängelset Alcatraz i San Francisco. 60 år har passerat och det är fortfarande okänt om de är vid liv eller inte.

Den amerikanska polisen efterlyser nu på nytt de tre rymmarna och i jakt på spår har de gått ut med nya datorgenererade bilder på hur de kan se ut i dag. Om brottslingarna fortfarande är vid liv är de i 90-årsåldern.

Hur flykten gick till

Det ökända fängelset på Alcatrazön utanför San Francisco är ett av de historiskt svåraste fängelserna att rymma från. Fångar som försök har antingen drunknat, skjutits till döds eller fångats in levande. Den 11 juni 1962 skulle bröderna Clarence och John Anglin, i samarbete med Frank Morris bli de enda som lyckats fly fängelset som ansågs omöjligt att rymma ifrån.

Tillsammans med fången Allen West hade de tre brottslingarna en slug plan. Frank Morris, känd för sin intelligens, var den stora hjärnan bakom rymningen. I över ett års tid grävde de med hjälp av skedar hål genom cellväggarna för att fly genom. För att klara sig förbi nattinspektionen skapade brottslingarna dockor som skulle likna dem själva, med hjälp av toalettpapper, tvål och sitt egna hår.

En 3D-printad version som ska efterlikna ansiktet på John Anglin-dockan som användes vid flykten 1962. Bild: Eric Risberg
En 3D-printad version som ska efterlikna ansiktet på John Anglin-dockan som användes vid flykten 1962. Bild: Eric Risberg

Efter skymningen tog de sig till en korridor genom de grävda hålen. Allen West misslyckades att gräva sig hela vägen fram till korridoren och fick bli lämnad bakom. De tre rymmarna klättrade upp på taket genom ventilationssystemet, för att därefter klättra ner och ta sig ut igenom fängelsets yttre galler. Väl vid vattnet monterade de ihop en flotte med hjälp av regnrockar och kontaktcement, som de samlat på sig under sin vistelse i Alcatraz. På samma flotte lyckades de mytomspunna rymmarna paddla sig i väg till frihet.

Mysteriet fortsätter

Vad som hände därefter är än i dag ett mysterium. Vakterna uppmärksammade rymningen först morgonen efter. Några av Frank Morris ägodelar, tillsammans med det som fanns kvar av flotten hittades på den angränsande ön Angel Island, men de tre fångarna fanns det inga spår av och de har ännu inte hittats.

Efter 60 års tid finns det fortfarande ingen klarhet ens om fångarna klarade av flykten levande eller inte. Alcatraz-rymningen betraktas som en av världens mest kända genom tiderna.

I sin efterlysning uttalar sig polismyndigheten US Marshals nu direkt till fångarna.

– Det spelar ingen roll hur lång tid det tar. Vi fortsätter att leta efter er och rättvisa kommer att skipas, säger de i ett uttalande.

Den amerikanska polisen har i samband med utredningen, bett allmänheten om alla tips de kan få.

Alcatraz

Ön ligger två kilometer från San Francisco.

Fängelset var aktivt mellan 1934-1963.

Al Capone, är en av de som också varit inlåst i fängelset.

Fängelset stängde 1963, och är i dag känt som Alcatraz East Crime Museum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.