Polisen efterlyser Abedis blå resväska

ANNONS
|

22-åringen sågs med väskan i och nära stadskärnan bara timmar före terrordådet vid Manchester Arena den 22 maj. Polisen är säker på att denna resväska inte användes vid själva attentatet. Men samtidigt manar man till försiktighet.

"Allmänheten borde inte gå i närheten av väskan om de ser den utan kontakta polisen omedelbart", säger polischefen Russ Jackson i ett uttalande.

Polisen fortsätter att kartlägga dagarna efter den 18 maj då Salman Abedi återvände till Storbritannien från Libyen. En lägenhet i centrala Manchester är av särskilt intresse eftersom man misstänker att bomben slutligen sattes ihop där.

ANNONS

Varningar gick förbi

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 utreder samtidigt varför varningar om Salman Abedi inte togs på allvar, rapporterar BBC.

Underrättelsetjänsten hade vid minst tre tillfällen före dådet fått varningssignaler om Abedi, som tidigare varit föremål för utredning. Enligt The Guardian tillhörde 22-åringen en grupp av 20000 människor som vid något tillfälle kategoriserats som misstänkta islamistiska extremister av MI5. Men han fanns inte på den lista över 3000 personer som utreds aktivt.

1000 poliser

Natten till måndagen greps en 23-årig man i Sussex, misstänkt för terrorbrott. Därmed har sammanlagt 14 personer gripits i samband med utredningen kring självmordsdådet.

Uppemot 1000 poliser arbetar med utredningen och kartlägger nätverket.

22 människor – bland dem sju barn – dödades när Salman Abedi utlöste en sprängladdning vid entrén till Manchester Arena strax efter en konsert med den amerikanska popstjärnan Ariana Grande för en vecka sedan.

TT

ANNONS