Polisen: 16-åring inblandad i Münchenattacken

Polisen har gripit en 16-åring misstänkt för att ha undanhållit information om att den 18-årige gärningsmannen planerade att genomföra ett attentat i köpcentrumet i München i fredags.

ANNONS
|

(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Det är Münchenpolisen som på sin facebook-sida uppger att de under söndagen har gripit en 16-åring. Hankan ha varit inblandad i en inbjudan på Facebook om en träff på den plats där gärningsmannen sedan utförde morden, uppger polisen.

Pojken ska ha varit vän med 18-åringen som utförde attacken i München. Han ska ha förhörts under fredagen direkt efter skottlossningen av polisen om sin relation till gärningsmannen. De genomförda brottsutredningarna avslöjade motsägelser i hans uttalanden och polisen har därför valt att gripa honom.

18-åringen hade planerat fredagens dåd i ett år, konstaterar den tyska polisen efter att ha undersökt fynd som gjorts i hans bostad, enligt AFP. Pistolen han använde hade han införskaffat på darknet, en krypterad del av internet, uppger Süddeutsche Zeitung.

ANNONS

Har väckt debatt

Enligt tidningen, som hänvisar till källor nära utredningen, hade vapnet tidigare använts i teatersammanhang men gjorts funktionsdugligt igen.

Händelsen har väckt en debatt om vapentillgång i Tyskland, ett land som under 2000-talet drabbats av flera skjutningar med ett stort antal dödsoffer. Nu överväger landets inrikesminister Thomas de Maizière från kristdemokratiska CDU att skärpa vapenlagarna.

-Vi måste titta noga på om och var det finns behov av rättsliga åtgärder, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

"Allt måste göras"

Hans regeringskollega, den socialdemokratiske vice förbundskanslern Sigmar Gabriel, uttrycker sig ännu starkare. Allt måste göras för att "begränsa och strikt kontrollera tillgången till dödliga vapen", säger han, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

de Maizières motsvarighet på delstatsnivå, Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, kräver i Welt am Sonntag att armén ska kunna sättas in vid "extrema situationer".

Psykiska problem

18-åringen har vårdats för psykiska problem, och information som har kommit fram under utredningen tyder på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, som inträffade samma dag för fem år sedan.

-Sambandet är uppenbart, sade Hubertus Andrä, polischef i München, under lördagen.

Även skolmassakern i Winnenden 2009, då en 17-årig före detta elev sköt ihjäl 16 personer, tycks ha varit en inspirationskälla för den misstänkte gärningsmannen. Enligt Süddeutsche Zeitung hade 18-åringen rest till den lilla staden i sydvästra Tyskland för att se sig omkring och ta bilder.

ANNONS

Inrikesminister Thomas de Maizière sade att dokument och information från gärningsmannens dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar, men att det var för tidigt att koppla dådet i München till Breiviks brott.

Fakta: Münchendådet

  1. Nio personer sköts ihjäl i ett köpcentrum i tyska München i fredags kväll.
  2. Skjutningen började inne på en snabbmatsrestaurang och fortsatte därefter inne i köpcentrumet Olympia. Gärningsmannen sprang genom gallerian och öppnade eld mot flera personer innan han rörde sig mot en tunnelbanestation i närheten. Skytten tycks ha riktat in sig på unga – åtta av de nio offren var mellan 14 och 21 år gamla.
  3. 18-åringen, som är född och uppvuxen i München, sköt sig själv i närheten av köpcentrumet efter att ha konfronterats av en civil polispatrull.
  4. Han använde en pistol av märket Glock, ett vapen som 18-åringen inte hade licens för. Han hade dessutom 300 patroner i sin ryggsäck.
ANNONS