Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis utreder Erna Solberg – ska ha brutit mot restriktioner

Norsk polis har inlett en förundersökning om brott mot infektionslagen, uppger NRK. Detta efter gårdagens avslöjande att statsminister Erna Solberg brutit mot landets coronarestriktioner.

För knappt en månad sen fyllde den norske statsministern 60 år. Något som senare skulle firas under vinterlovet, när hon reste till skidorten Geilo tillsammans med sin familj.

I går, under en intervju med NRK, konfronterades Solberg med uppgifter om att hon under sin vistelse på orten ska ha brutit mot landets coronarestriktioner. Detta då hennes sällskap under firandet i en lägenhet uppgått till totalt 14 personer. Alltså fyra personer fler än vad som är tillåtet.

Medieuppgifter och Solbergs uttalanden ligger bakom

På fredagsmorgonen meddelar Norges sydvästra polisdistrikt i ett pressmeddelande att man nu inlett en förundersökning. Detta för att utreda om statsministern gjort sig skyldig till brott mot infektionslagen.

– På grundval av information som har dykt upp i pressen, liksom premiärministerns egna uttalanden, har polisen beslutat att inleda en utredning relaterad till ett eventuellt brott mot infektionsreglerna, uppger Polisen i pressmeddelandet.

Medger misstag och ber om ursäkt

När Solberg konfronterades med uppgifterna bad hon om ursäkt, och sade sig vara ångerfull över firandet. Hon förklarade också att hon vid tillfället inte insett att hon faktiskt brutit mot några restriktioner.

– Jag borde verkligen vara bättre, sa hon till NRK på torsdagen.

Kvällen innan firandet i lägenheten var Erna Solbergs familj ute och åt på en restaurang i Geilo. Statsministern ska själv inte ha närvarat, men sällskapet på restaurangen uppgick då till 13 personer. Även denna sammankomst är föremål för utredning inom den förundersökning som polisen nu inlett.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen, som egentligen handlar om en transportsatsning, får Erna Solberg nu frågor om utredningen och de brutna restriktionerna.

– Jag hade inte reflekterat över att när en folksamling överstiger tio personer så räknas det som ett evenemang, säger hon och tillägger:

– Jag borde ha gjort annorlunda.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.