Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/26

Polis sköt tårgas mot demonstranter

Den 43:e minnesdagen av statskuppen i Chile slutade med konfrontationer mellan polis och demonstranter. Polis slog mötte protesterna med bepansrade fordon och tårgas.

Våldsamma sammandrabbningar mellan maskerade demonstranter och polis avslutade den traditionsenliga demonstrationen till minne av offren för statskuppen i Chile den 11 september 1973. Manifestationen förflöt inledningsvis fridfullt. Men sedan ska en grupp på över 80 maskerade män ha börjat kasta stenar och molotovcocktails mot banker och poliser, rapporterar den chilenska tv-kanalen T13.

Demonstrationen arrangerades av organisationen "Anhöriga till de som försvann" och började vid klockan 10:45 på morgonen.

Konfrontationen med polisen började i höjd med den stora kyrkogården där de maskerade männen byggt barrikader. Kravallpolis kallades in för att bemöta protesterna. Specialstyrkorna använde tårgas och vattenkanoner mot de maskerade männen.

 

Tv-team skadades i tumultet

Under kravallerna skadades en kameraman och en reporter den tv-station. Dessa fördes till en kriscentral som upprättats. Regeringens talman Marcelo Diaz fördömde upploppen. 

– 11 september är alltid en svår dag. Under morgonen hade vi en minnesstund för de döda i regeringshuset La Moneda. Vi mindes alla som gav sina liv i La Moneda den 11 september, men även alla som senare gav sina liv i kampen för demokrati, sa Marcelo Diaz enligt T13.

Sedan tillade han:

– Med det i åtanke har vi alla rätt att fira och minnas vårt folk, alla sårade och alla fallna. Men det betyder inte att vi ska göra det genom förstörelse, våld och att skada andra. Det är förkastligt, sa ministern.

Polisen har ännu inte avlagt en rapport om hur många som gripits under dagen.

 

Fotbollsarenorna fylldes med politiska fångar

Den 11 september 1973 störtades den demokratiskt valde, socialistiske presidenten Salvador Allende av den chilenska militären. Kuppen leddes av general Augusto Pinochet med stöd av USA.

Samtliga personer som hade offentliga poster eller företrädde organisationer kallades in till polis och militär för att regleras i det nya systemet. Men istället för en vanlig rutinkontroll greps tusentals människor och fängslades. Men fängelserna blev snabbt överfulla och därför började man fylla andra byggnader i landet med politiska fångar. Två stora fotbollsarenor, Estadio Nacional och Estadio de Chile, är två exempel.

På arenorna kallades namn upp i högtalare. Dessa personer fördes sedan till omklädningsrummen där de torterades och avrättades. Den politiska aktivisten och singer-songwritern Víctor Jara var en av alla som miste livet på Estadio Chile. När demokratin vunnits åter i landet döptes arenan om till Estadio Víctor Jara. 

 

Motståndare torterades, mördades och försvann

Efter militärkuppen etablerade general Pinochet en militärdiktatur som varade i 17 år. Under dessa år förbjöds samtliga politiska partier och alla organisationer som han inte hade under kontroll. Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann.

Totalt dödades minst 3 500 människor under dessa år. 1 500 personer är fortfarande "försvunna". Men vidden av våldet var betydligt mer omfattande än så. 

Uppåt 38 000 människor utsattes för tortyr och motsvarande behandling under general Pinochets regim. Det slog en chilensk undersökningskommission fast så sent som 2011. Många söker fortfarande svar på vad som hände med deras anhöriga och det är en av anledningarna till att man demonstrerar årligen den 11 september i Chile.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.