Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En IT-forensiker analyserar ett fall där man försöker identifiera vem personen som utsatts är. Bild: Jacquelyn Martin
En IT-forensiker analyserar ett fall där man försöker identifiera vem personen som utsatts är. Bild: Jacquelyn Martin

Polis i Australien varnar för snabb ökning av gromning

Barn i Australien som är så unga som åtta år tvingas utföra sexuella handlingar framför en webbkamera som ofta spelas in och delas på sidor på darknet, uppger Australisk polis.

Gromning kallas det fenomen när en vuxen person tar kontakt med ett barn i syfte att utnyttja barnet sexuellt med hjälp av teknologin. Australisk polis varnar nu för att internetgroming ökar drastiskt i landet och att barn utnyttjas på sociala medier och onlinespelstjänster.

Australiska polismyndigheten som jobbat mot utnyttjande av barn (Australian Centre to Counter Child Exploitation, ACCCE), uppger att de ser en ökning av antalet nyproducerade filmer varje vecka på forum på Darknet. Man tror att hundratusentals barn världen över har blivit lurade eller tvingade att genomföra sexuella handlingar på film.

Förövarna kan till exempel låtsas vara i samma ålder som brottsoffret och på så sätt ta kontakt. När förövaren sedan lyckats få brottsoffret att spela in en film kan man sedan använda den filmen för att utpressa brottsoffret och få hen att utföra fler, och i vissa fall grövre handlingar.

Vill få barnen att våga anmäla brott

Svetlana Palmer, som arbetar på ACCCE, säger i ett pressmeddelande att utredarna hoppas kunna få fler brottsoffer att söka hjälp genom att belysa problemet.

– Vi vill stoppa stigmatiseringen av att prata om utnyttjandet av barn och flytta skammen från offren till gärningsmännen. Barnen måste försäkras om att det finns hjälp tillgänglig och genom att de rapporterar vad som har hänt kan de också hjälpa oss att fånga en gärningsperson och förhindra att fler barn kommer till skada, säger Svetlana Palmer.

Hon varnar också för att de som utsätter barn för gromning spelar på barnens rädsla och manipulerar barnen för att kunna fortsätta sina egna brottsliga handlingar.

– Förutom hot och tvång känner också ofta offren att de själva har gjort något fel och är oroliga över att straffas av sina föräldrar eller vårdgivare om det kommer fram, säger Svetlana Palmer.

LÄS MER: En av världens mest eftersökta sexförbrytare hittad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.