Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polis filmades då Jacob Blake sköts med sju skott i ryggen

Sju skott rakt i ryggen. Protesterna sprider sig i USA sedan en vit polis filmats då han sköt den svarte mannen Jacob Blake.
– Vi kräver rättvisa och förändring nu, säger familjens advokat.

Det var sedan polisen gjort ett ingripande, vid vad som beskrivs som en familjedispyt, som 28-årige Jacob Blake sköts. Exakt vad som föranlett utryckningen är oklart, polisen lämnar inga uppgifter.

När han var på väg att sätta sig på förarplatsen sköt polisen honom med sju skott i ryggen, alla kulorna träffade vitala organ.

Men på videoklippet ses Blake gå lugnt mot sin bil där hans tre små barn väntade i baksätet. När han var på väg att sätta sig på förarplatsen sköt polisen honom med sju skott i ryggen, alla kulorna träffade vitala organ. Blake akutopererades för sina skador och tros överleva. De första medicinska rapporterna visar att han är förlamad från midjan och nedåt och att flera operationer kommer att behöva genomföras.

Familjens advokat vädjar om att pengar ska samlas in för att Blakes familj ska kunna betala sjukhusräkningarna och den långa rehabilitering som behövs för att han ska kunna klara sig hjälpligt.

Söndagens skjutning av Jacob Blake har lett till oroligheter och demonstrationer på många platser i USA. Här en bild från Kenosha där skjutningen ägde rum. Bild: David Goldman
Söndagens skjutning av Jacob Blake har lett till oroligheter och demonstrationer på många platser i USA. Här en bild från Kenosha där skjutningen ägde rum. Bild: David Goldman

Krävs ett mirakel

Det krävs ett mirakel för att Jacob Blake skall kunna gå igen, säger advokaten Benjamin Crump.

Blakes föräldrar och syskon framträdde tillsammans med advokaten:

– Polisen sköt min son som om han inte betydde någonting, sade pappan Jacob Blake sr. Men min son betyder något. Han är en människa, han betyder något.

Polisen som sköt och de andra poliserna som bevittnade händelsen har ännu inte avskedats. Anledningen till att fallet blivit känt är att skjutningen filmades av en privatperson.

– Utan videoklippet hade allt förnekats, sade en av demonstranterna. Det är så som det är för oss svarta. Vita poliser skjuter och misshandlar och förnekar att det hänt. Vi är svarta och räknas inte ens som vittnen.

Oron har nu spridit sig till städer över hela USA där demonstranter kräver rättvisa och att polisväsendet i grunden reformeras.

Polisens agerande i söndags i Kenosha i Wisconsin, en stad med 100 000 invånare, ledde omedelbart till fredliga protester, men också till stenkastning och till att byggnader och bilar sattes i brand. Oron har nu spridit sig till städer över hela USA där demonstranter kräver rättvisa och att polisväsendet i grunden reformeras.

Skottlossningen mot Jacob Blake följer det uppmärksammade fallet nyligen då George Floyd kvävdes till döds av en polis som tryckte sitt knä mot hans hals. Floyds död har lett till massiva protester och demonstrationer över hela USA. I det fallet – liksom nu med Jacob Blake – var det en privatpersons film som visade det övervåld som svarta ofta utsätts för vid polisingripanden.

Demonstrationerna som samlas med slagordet ”Black Lives Matter” har fortsatt under hela sommaren, om än i något mindre omfattning än direkt efter George Floyds död. Efter skotten mot Jacob Blake har protester och oroligheter tilltagit.

Manar till lugn

President Donald Trump har valt att blanda samman de fredliga manifestationerna med de upplopp och vandaliseringar som också förekommit efter George Floyds död. Både George Floyds och nu Jacob Blakes anhöriga manar alla som demonstrerar till lugn för att inte de rättmätiga omfattande protesterna ska hamna i skuggan av de mindre upploppen och vandaliseringarna.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har klart tagit ställning för Black Lives Matter och driver frågan om reformering av det amerikanska polisväsendet.

– Vi kan inte vänta på rättvisan, säger han.

Donald Trump jr slog an en annan ton vid republikanernas just nu pågående konvent:

– Kyrka, arbete och skola står i det här valet mot upplopp, plundring och vandalisering, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.