Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/27

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polis död efter skottlossning vid Champs-Élysées

En polis sköts till döds på paradgatan Champs Élysées i Paris och ytterligare två poliser skottskadades under ett misstänkt terrordåd på torsdagskvällen. Händelsen utreds som ett terrorbrott av franska myndigheter.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var strax före klockan nio på torsdagskvällen som en gärningsman attackerade tre poliser på paradgatan Champs Élysées i Paris.

Parispolisens presstaleskvinna, Johanna Primevert, sade till AP att poliserna attackerades vid Franklin Roosevelts t-banestation, när de satt i en polisbil och bevakade området.
– Jag kom ut från en butik och såg en Audi 80 parkerad. En man klev ut och började skjuta med en Kalasjnikov mot direkt polisen, säger vittnet Chelluog till Reuters.
– Polismannen föll ner. Jag hörde sex skott. Jag var rädd. Jag har en tvåårig flicka hemma och jag trodde att jag skulle dö, säger vittnet.

– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.

Två poliser allvarligt skadade

En polisman sköts till döds på platsen, ytterligare två poliser skottskadades, enligt franska inrikesministeriet.
Poliser som fanns i närheten ska ha skjutit den misstänkta gärningsmannen när han sprang vidare och fortsatte att skjuta mot andra poliser, uppger Le Monde. Även en turist ska ha skadats lindrigt.

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig dådet. De identifierar angriparen som en av deras soldater från Belgien.

Enligt åklagare har de identifierat gärningsmannen som sköts till döds. De håller på att utreda om mer än en person var inblandad i attacken och det pågår räder efter dådet. Han ska vara känd av säkerhetspolisen, uppger en poliskälla för Reuters.

En husrannsakan genomfördes under kvällen i den misstänkte attentatsmannens bostad öster om Paris.
Enligt en fransk poliskälla söker man efter ytterligare en misstänkt gärningsman, som ska ha kommit till Paris med tåg från Bryssel, uppger Reuters. En arresteringsorder utfärdades.

Direkt efter dådet hovrade polishelikoptrar över centrala Paris och ett enormt polisuppbåd kom till platsen. 
Polisen beskrev händelsen som ett misstänkt terrordåd. 

Försökt döda poliser förr

Enligt Le Parisien ska den misstänkte skytten varit föremål för en terroristutredning tidigare. Han ska då ha haft en "önskan om att döda poliser". 

2003 dömdes han till 20 års fängelse för mordförsök i tre fall, varav två var poliser. 2005 reducerades straffet med fem år, till 15 års fängelse.

Händelserna har sitt ursprung i en biljakt från 2001, då den misstänkte skadat två personer under en biljakt. När en av de skadade unga männen följde efter gärningsmannen efter krocken, ska den misstänkte skjutit två skott när den unge mannen identifierat sig som polis. 

Under sin tid i häktet ska den misstänkte ha kommit över ett vapen och skjutit en polis under en förflyttning till en annan cell, varför han dömdes till mordförsök i tre fall. 

Stort polisuppbåd

Paradgatan Champs-Élysées spärrades av och polisen uppmanade människor skyndsamt att lämna platsen.
Det var en mycket stor polisinsats, hundratals polisbilar längs med avenyn. Även krypskyttar kom till platsen.

Polisen evakuerade hela området som var fyllt av många turister, eftersom gatan hade öppet för shopping ända fram till midnatt.

Undantagstillstånd sedan 2015

Frankrike har levt under undantagstillstånd sedan 2015, och har drabbats av fler islamistiska terrorattacker. Fler än 230 personer har dött i terrordåd de senaste två åren.

Tidigare i veckan arresterades två män i Marseille som enligt polisen planerade en terrorattack inför valet.
Ett automatgevär, två pistoler och tre kilo sprängmedel hittades i en lägenhet i den södra delen av city, tillsammans med jihadist propaganda, enligt åklagarämbetet i Paris.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.