Rök stiger från den omtvistade kolgruvan Turowgruvan i Polen.
Rök stiger från den omtvistade kolgruvan Turowgruvan i Polen. Bild: Petr David Josek

Polen vägrar stänga kolgruva – får böta fem miljoner om dagen

EU-domstolen dömer Polen till att betala 500 000 euro, motsvarande cirka fem miljoner svenska kronor, om landet inte stänger en omtvistad kolgruva, rapporterar Ekot.

ANNONS

Kolgruvan ligger i den sydvästra delen av Polen, nära gränsen till Tjeckien. Ekot uppger att länderna länge tvistat om kolgruvan då Tjeckien krävt att gruvan ska stängas på grund av dess negativa miljöeffekter. Tidigare i år vände sig därför Tjeckien till EU-domstolen då länderna inte kommit fram till någon lösning.

EU-domstolen kom med sitt domslut under måndagen och går på Tjeckiens linje och dömer Polen att betala 500 000 euro om dagen i böter så länge gruvan är öppen. Detta eftersom landet inte vidtagit några åtgärder för att stoppa eller stänga gruvan.

Polska regeringen skriver i ett uttalande att man inte tänker stoppa brytningen av brunkol i gruvan. Det skulle hota stabiliteten i det polska kraftsystemet och innebära negativa konsekvenser för energisäkerheten för miljontals polacker, uppger Ekot.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS