Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter, här i dansk version i Estland i förra veckan.
Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter, här i dansk version i Estland i förra veckan. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Polen samlar länder – vill öka trycket på Tyskland

Polen samlar en grupp länder för att skicka stridsvagnar till Ukraina, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.
Det handlar om den omtalade stridsvagnsmodellen Leopard 2, som tillverkarlandet Tyskland fortfarande tvekar om att sända. Inte heller Sverige ger besked.

– Vi kommer att be om tillstånd, men det är inte huvudsaken, säger Morawiecki enligt nyhetsbyrån AP.

– Även om vi i slutändan inte får detta tillstånd så kommer vi – inom denna lilla koalition – att överlämna våra stridsvagnar, tillsammans, till Ukraina.

Vilka länder som ska ingå framgår inte. Den tyska stridsvagnsmodellen Leopard 2 finns i över tio europeiska länder, däribland Danmark, Sverige och Finland.

Kritik mot Tyskland

Ukraina har länge bett om att få sådana moderna stridsvagnar till krigföringen mot Ryssland. Att den finns i många länder gör att utbildning och underhåll kan skötas av flera nationaliteter.

Tyskland har kritiserats för saktfärdigt agerande, men fortsätter att be om tålamod.

– Detta är svåra frågor, om liv och död, säger regeringstalesmannen Steffen Hebestreit på måndagen enligt AP.

– Vi måste fråga oss själva vad det innebär för försvaret av vårt eget land.

Fokus på Archer

Sveriges försvarsminister Pål Jonson deltog i fredags i ett särskilt möte för länder som har Leopard 2. Han poängterade att Sverige för närvarande har fokus på att leverera de 50 stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer som utlovats till Ukraina.

Samtidigt uteslöt Jonson inte att Sverige kan komma att ge någon typ av stöd "kopplat till Leoparder". På mötet diskuterades till exempel hur man ska kunna utbilda stridsvagnsbesättningar och bidra med underhåll.

Utrikesminister Tobias Billström hänvisar i första hand till Jonson, men säger på väg in till ett möte i Bryssel på måndagen:

– Jag vill gärna understryka att vi helt nyligen tog ett väldigt stort och viktigt beslut om att förbereda överförandet av artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Stridsvagnar är bra, men artillerisystem är också något som Ukraina varit väldigt intresserat av att få och vi har ett av de bästa i världen.

Fakta: Leopard 2

Stridsvagnsmodellen Leopard 2 började tillverkas på 1970-talet, då för den västtyska arméns räkning.

Fordonen väger över 60 ton och kan färdas i upp emot 70 kilometer i timmen. Den kan träffa mål på ett avstånd på upp till fyra och en halv kilometer. När kanonen riktas framåt är stridsvagnen nästan elva meter lång.

Omkring 20 stater har haft, har eller ska få Leopard 2, bland annat Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Sverige, Turkiet, Tyskland, Ungern, Chile, Indonesien och Kanada.

Enligt tillverkarna har det totalt tillverkats fler än 3 500 stycken.

Sverige köpte Leopard 2-systemet år 1994. Här har de fått beteckningarna Stridsvagn 121 och 122.

Källor: Försvarets materielverk, Försvarsmakten, KMW