Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen lovar mildra kontroversiell rättsreform

ANNONS

Polen har fått skarp kritik från EU för en kontroversiell rättsreform som anses riskera att undergräva rättsväsendets oberoende.

Nu lovar Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), att delar av reformen kommer att rullas tillbaka. Det gäller den så kallade "disciplinära nämnd" som inrättats i landets högsta domstol och som bland annat har befogenhet att upphäva HD-domarnas åtalsimmunitet. Enligt kritikerna är nämnden ett politiserat organ vars syfte är att omintetgöra juridiska hinder för regeringens maktutövning.

– Vi kommer att avskaffa den disciplinära nämnden i dess nuvarande form och föremålet för dispyten (med EU) kommer därmed att försvinna, säger Kaczynski i en intervju med nyhetsbyrån PAP.

ANNONS

Ett första förslag om ändringar i rättsreformen kommer att läggas fram i september, tillägger PIS-ledaren.

EU-domstolen slog i juli fast att den disciplinära nämnden är oförenlig med EU-lagstiftning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS