Polen kräver att Tyskland betalar skadestånd efter andra världskriget

Polen har kommit med ett krav till Tyskland att de ska betala skadestånd efter andra världskriget.

ANNONS
|

Det har gått 83 år sedan andra världskriget, men Polens högerregering menar att landet inte fullt ut har kompenserats av Tyskland, vilket bland annat Reuters rapporterar.

På torsdagen höll ledaren för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, Jaroslaw Kacynzki, ett tal där han sa att man uppskattar att Tyskland orsakat runt 1,32 biljoner dollar i skador i landet. Han uppger att det är Polens "skyldighet" att söka ersättning för de skador som den tyska naziockupationen tillfogade hans land.

Motsvarande runt 14 000 miljarder svenska kronor ska bekosta reparationer av det som skadades och förstördes i andra världskriget, uppger TT.

ANNONS

Tyskland menar dock att saken redan är utagerad då de tidigare betalat reparationer till Polen.

Runt 30 ekonomer, historiker och andra experter har sedan 2017 arbetat med rapporten om ersättning som släpptes i dag. Frågan har skapat spänningar mellan Polen och Tyskland, som numera är nära samarbetspartner inom EU. Tyskland menar att tillräcklig kompensation betalades ut redan åren efter krigsslutet och att saken därmed är utagerad.

Ungefär sex miljoner polacker, inklusive tre miljoner polska judar, dödades under kriget. Staden Warszawa jämnades med marken år 1944, vilket ledde till att runt 200 000 civila dog.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS