Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivfoto. Bild: Julien Warnand/AP/TT
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivfoto. Bild: Julien Warnand/AP/TT

Polen återöppnar – och får kritik

Polens regering tillåter hotell och shoppingcenter att öppna igen efter coronakrisen.
Striden är samtidigt het om nästa veckas omdiskuterade presidentval.

Enligt premiärminister Mateusz Morawiecki ska hotell och shoppingcenter få öppna redan från och med måndag den 4 maj, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Från och med nästa onsdag ska dessutom landets förskolor få välja om de vill öppna igen.

"Vi lättar på restriktionerna för att få igång ekonomin, men vi måste agera försiktigt och flexibelt", förklarar premiärministern enligt regeringens Twitterkonto.

Polen har hittills registrerat drygt 600 dödsfall i covid-19. Enligt premiärministern har man dock nått ett läge nu när fler återhämtar sig än insjuknar.

Omstritt val

Morawiecki trycker samtidigt på för att få parlamentets överhus att godkänna de lagändringar som gör det möjligt att hålla landets inplanerade presidentval via poströster redan om en dryg vecka, den 10 maj – eller med en försening på "som mest ett par veckor".

Presidentvalet är hett omstritt i Polen. EU:s förre permanente rådsordförande Donald Tusk, från det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), manade i tisdags till bojkott av valet.

– Om alla hederliga och anständiga polacker säger att "det här är inte ett val, vi kommer inte att vara med", så kommer det att kunna få (regeringspartiet) Lag och rättvisa att dra sig ur i sista stund, säger Tusk i ett uttalande via Twitter.

Granskas av EU

Oppositionen anklagar regeringen för att vilja driva igenom valet trots coronakrisen för att garantera ett omval av den sittande presidenten Andrzej Duda.

Även EU-kommissionen håller ögonen på den polska regeringens agerande.

– Om jag vore polsk medborgare skulle jag ha många frågor att ställa, konstaterar den tjeckiska EU-kommissionären Vera Jourová på en presskonferens i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Polen har sedan länge ett inplanerat presidentval till den 10 maj, med en eventuell avgörande andra omgång den 24 maj.

Huvudfavorit är sittande presidenten Andrzej Duda (född 1972). Han är formellt oberoende men som stöds av EU-skeptiskt konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som han tidigare representerat som ledamot i såväl sejmen – det polska parlamentet – som EU-parlamentet.

Främsta utmanare är förre arbetsmarknadsministern Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (född 1981) från kristdemokratiska Polska folkpartiet (PSL) och vicetalman Malgorzata Kidawa-Blonska (född 1957) från mittenkonservativa Medborgarplattformen (PO).

På grund av coronakrisen har regeringen föreslagit att valet ska avgöras enbart med poströster, vilket oppositionen har motsatt sig starkt. Förslaget är under behandling i det oppositionsdominerade överhuset, men går vid ett nej där tillbaka till det regeringskontrollerade underhuset.