Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De fem männen som gjorde polarexpeditionen 1912: E. A. Wilson, H. R, Bowers, kapten Robert Falcon Scott, Taff Evans och L. E.G. Oates.

Polarfartyg hittat efter 70 år

Polarforskaren Robert Falcon Scotts fartyg Terra Nova har hittats efter nära 70 år vid Grönlands sydkust.

Det var under ett rutintest av ett nytt kartritningssystem som forskare vid Schmidt Ocean Institute upptäckte SS Terra Nova, som använts både för polarforskning och som val- och sälfångstfartyg.

Terra Nova sjönk utanför Grönland 1943, sedan det skadats av ismassor.

När forskarna först stötte på ett okänt föremål på havsbotten kom man direkt att tänka på Terra Nova. Misstankarna bekräftades när det visade sig att det okända föremålet var lika långt som det förlista fartyget - 57 meter - och när skorstenspipan man hittat stämde exakt med skorstenspipan på de gamla bilder man hade av fartyget.

Scott var en brittisk marinofficer och upptäcktsresande, som 1912 omkom under en polarexpedition till Sydpolen - dit norrmannen Roald Amundsen hade hunnit före. Det fartyg som den gången tog honom till Antarktis var just Terra Nova, ett skepp som ursprungligen var byggt för säljakt men köptes och byggdes om av Scott 1909.

Efter tragedin användes fartyget åter för säljakt. 1943 byggdes Terra Nova åter om för att användas av militärstationer på Grönland under kriget, men skadades alltså och sjönk samma år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.