Arkivbild. Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att framställa antibiotika på, genom bakterier som lever på plast i havet.
Arkivbild. Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att framställa antibiotika på, genom bakterier som lever på plast i havet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Plast i havet kan vara källa till ny antibiotika

En ny studie visar att forskare har lyckats isolera fem antibiotika-producerande bakterier som lever på plast som slängts i havet.

ANNONS
|

Nästan all ny antibiotika som har släppts ut på marknaden under de senaste decennierna är varianter av antibiotikaklasser som upptäcktes på 1980-talet, vilket är ett växande problem då antibiotikaresistenta bakterier riskerar att bli vanligare.

Men en ny studie visar att det kan vara möjligt att hitta nya former av antibiotika bland plastskräpet i havet, vilket tidningen Independent rapporterar om.

Antibiotikaproducerande bakterier hittade i ”plastisfär”

Den nya studien presenterades under en konferens som hölls av American Society for Microbology (ASM) i Washington DC i USA. Studien visade att forskare lyckats isolera fem stycken antibiotika-producerande bakterier i en så kallad ”plastisfär”.

Plastisfär är ett namn för de marina ekosystem som utvecklats för att klara av leva i eller runt plastskräp, till exempel ett kluster av nät och plast där mikrober, bakterier och andra organismer börjat leva.

ANNONS

Forskarna tog olika sorters plast, som man oftast hittar i produkter som till exempel plastpåsar, och inkuberade dem i ett vattendrag utanför Kalifornien i 90 dagar. Efter att tre månader hade gått lyckades de isolera de antibiotika-producerande bakterierna. Enligt tester som forskarna utfört var de effektiva mot andra sorters bakterier och även två olika sorters resistenta ”superbakterier”.

Studien har ännu inte genomgått en ”peer-review” eller en så kallad referentgranskning av andra forskare, men bland annat Scripps Institution of Oceanography menar att den visar att det finns potential för att kunna framställa nya former av antibiotika.

– Med tanke på den nuvarande antibiotikakrisen och ökningen av ”superbugs” är det viktigt att leta efter alternativa källor till ny antibiotika. Vi hoppas kunna utöka detta projekt och ytterligare karakterisera mikroberna och antibiotikan de producerar, säger studiens huvudförfattare Andrea Price vid National University i ett uttalande.

WHO: Resistens ett ökande hot

Antibiotikaresistens klassas av Världshälsoorganisationen WHO som ett av de allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan. Förra året sa WHO att världen ”fortfarande misslyckas med att utveckla nödvändiga antibakteriella behandlingar, trots en ökad medvetenhet om det akuta hotet om antibiotikaresistens”.

Resistenta bakterier riskerar att hota människors hälsa då många sjukdomar och operationer blir mer riskfyllda utan tillgången till antibiotika, till exempel blindtarmsinflammationer och lunginflammationer.

ANNONS

LÄS MER:"Hyperresistenta" bakterier på Antarktis oroar

LÄS MER:AI räknar ut risk för antibiotikaresistens

LÄS MER:Upptäckt kan leda till nya antibiotika

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS