Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Pilot omkom när Gripen störtade i Thailand

Ett Gripen-plan har kraschat vid en uppvisning för barn i Songkhla i södra Thailand, vid firandet av Barnens dag. Piloten lyckades inte skjuta ut sig ur stridsflyget. Anledningen till det är ännu inte klarlagd.

Piloten omkom i kraschen som inträffade vid halv tiotiden på förmiddagen i Thailand, rapporterade Bangkok Post först. På videor från händelsen syns hur planet dundrar fram över uppvisningsområdet, för att sedan göra en skarp gir rakt ned i marken och explodera.

LÄS OCKSÅ: Tredje gången Gripen kraschar offentligt

– Vi har tagit del information om olyckan. Först och främst beklagar vi det inträffade, tankarna går till de berörda. Sen spekulerar vi inte i vad det är som har skett. I flygsammanhang finns det en strikt process som man följer. Vi är som alltid behjälpliga med information till myndigheterna i Thailand, säger Saabs presschef, Helene Lindstrand, till GP. 

LÄS MER: Expert: Planet överbelastades sannolikt

"Varför sköt han inte ut sig?"

GP:s redaktionella flyg- och säkerhetsexpert, Janne Höglund, menar att filmen väcker frågetecken.

– Uppenbarligen har han antingen blivit sjuk eller så har det hänt nåt för annars har man rätt god tid att skjuta ut sig från planet.

Höglund fortsätter:

– I filmen ser man att planet ligger på en normal flyghöjd. Sen gör piloten en manöver varpå planet går snett ner i backen. Så nånting har hänt så piloten inte kunnat skjuta ut sig. Det är ett av frågetecknen man nu måste räta ut, varför sköt han inte ut sig?

 

Köpte planen av Försvarets materielverk

Den aktuella Gripenmodellen som nu kraschat är av typen JAS Gripen 39 C, enligt Bangkok Post. Denna modell och JAS Gripen 39 D har Thailand köpt in från Försvarets materielverk, FMV.

– De första planen levererades till Thailand 2011, bekräftar Lindstrand.

Piloten uppges ha varit en manlig thailändsk gruppchef i 35-årsåldern vid flygvapnet i Thailand, rapporterar Asian Correspondent. Gripenskolan för utländska piloter ligger i Västsverige, Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs. Lindstrand vill emellertid inte kommentera om piloten som omkom i kraschen utbildades där.

– Jag vet inte exakt hur det har fungerat med utbildningen av Thailands Gripenpiloter, avslutar Helene Lindstrand, Saabs presschef. 

 

Överblivna svenska plan

Totalt köpte Thailand 12 plan i två olika omgångar. Dessa köptes in och byggdes i grunden till det svenska flygvapnet. I slutändan sålde FMV emellertid vidare många av planen, bland annat till Thailand.

– Det var inga gamla skrangliga flygplan utan moderna flygplan som kom från fabriken, men de var begagnade, bekräftar GP:s flyg- och säkerhetsexpert, Janne Höglund.

Anledningen var att Sverige tagit beslut om att rusta ned försvaret.

– Istället för 200 beslutade vi oss för att gå ner till 100 plan och då har man passat på och erbjudit de plan som blev över till olika kunder. Thailand är ett sånt land, Ungern och Tjeckien är andra sådana länder, menar Höglund.

Totalt kostade bägge inköpsrundorna Thailand närmare 10 miljarder kronor.

– Då ingår flygplanen, underhåll och utbildning i paketen, förtydligar Höglund..

 

Flygplatsen stängdes efter olyckan

Hat Yais flygplats, där firandet ägde rum, stängdes efter kraschen. Orsaken till olyckan kommer att utredas.

Ännu en olycka ska ha följt på den första, skriver Aftonbladet, då en brandbil på väg till olyckplatsen välte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.