Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastián Piñera möter anhängare efter att han segrat i presidentvalet.

Piñera blir president i Chile

Sebastián Piñera gör comeback på presidentposten i Chile. Den 68-årige högerpolitikern segrade med 55 procent av rösterna.

- Vi har lidit ett tungt nederlag, säger motståndaren Alejandro Guillier, och gratulerar Piñera till "en stabil och oklanderlig seger".

Piñera, som styrde landet mellan 2010 och 2014, efterträder vänsterpresidenten Michelle Bachelet i mars för en fyra år lång period på presidentposten. Det blir då andra gången han tar över efter Bachelet, som även ledde landet före 2010.

När nästan alla röster i söndagens avgörande valomgång var räknade hade Piñera 55 procent mot 45 för vänsterinriktade Guillier, en 64-årig tv-stjärna.

Piñera slog Guillier med stor marginal i den första valomgången i november. Men den avgörande ronden blev jämnare, troligen eftersom många som röstade på vänsterpolitikern Beatriz Sánchez slöt upp bakom Guillier.

När den nu valde presidenten röstade sade han att han var "säker på att vinna".

Den konservative Piñera är en av Chiles rikaste män, och försöker inte tona ned sin förmögenhet. Han är känd som en krävande affärsman, men har också ett rykte om sig att vara kultiverad, rolig och full av idéer.