Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pfizer ska testa en ny behandlingskombination av p-piller och en låg dos av ett HIV-läkemedel. AP Photo. Bild: Darko Vojinovic
Pfizer ska testa en ny behandlingskombination av p-piller och en låg dos av ett HIV-läkemedel. AP Photo. Bild: Darko Vojinovic

Pfizer testar ett piller – ska förhindra covid-19 infektion

Det var på måndagen som Pfizer gick ut med att de ska testa ett nytt piller som ska förhindra att covid-19 sprider sig i hushållen.
En person som bor tillsammans med någon som drabbats av viruset ska testa en behandlingskombination av p-piller och ett läkemedel mot HIV.

På måndagen meddelade Pfizer att de ska testa ett piller som ska förhindra att covid-19 sprider sig i hushållen. Om en person drabbats av viruset, ska alltså de andra i hushållet kunna ta ett piller för att själva inte riskera att drabbas, rapporterar CBS News.

Pfizer kommer att testa en behandlingskombination av p-piller och en låg dos av ritonavir, som är ett läkemedel mot HIV, hos personer som åtminstone är 18 år gamla.

2 660 personer med och deltar

Några som är med och deltar kan också få en oral antiviral medicinering två gånger om dagen i fem till tio dagar. För att vara med och delta i studien måste man bo tillsammans med någon som har en pågående infektion av viruset.

– Om det här lyckas tror vi att denna teknik kan hjälpa till att stoppa viruset tidigt, redan innan det har haft en chans att replikera i stor utsträckning, sade Dolsten från Pfizer i ett uttalande, enligt CBS News.

Tanken är att totalt ungefär 2 660 personer ska vara med och delta i studien. Och Pfizer hoppas kunna se resultat redan innan årsskiftet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.