Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pfizer Biontech: Vaccinet säkert för barn från fem år

Nu säger Pfizer-Biontech att deras covidvaccin är både säkert och effektivt för barn så unga som 5 år. Företaget kommer inom kort söka tillstånd att få vaccinera barn i åldersgruppen 5-11 år, enligt ett pressmeddelande.

I dagsläget har Pfizer-Biontech godkänt för barn från 12 år och uppåt. Nu skriver bolaget i ett pressmeddelande att vaccinet ska vara effektivt och säkert för barn så unga som 5 år gamla. Man kommer snart att söka tillstånd i USA, EU och resten av världen för att börja vaccinera barn från fem år, uppger AP.

I de tester man utfört på barn har man använt en tredjedel så stora doser som på vuxna. Men efter två doser ska barnen ha utvecklat antikroppar lika starka som hos unga vuxna. Biverkningarna som barnen upplevde var likvärdiga eller mindre jämfört med de som tonåringar upplever, så som ömma armar, feber och värk, skriver AP. De två doserna gavs med 21 dagars mellanrum.

Både Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin ges från 12 år och uppåt världen över. Testerna på barn yngre än så var Pfizer Biontech först med att slutföra. Moderna testar också sitt vaccin på barn mellan 6-11 år i nuläget.

Barn anses löpa lägre risk att bli allvarligt sjuka av covid men det finns farhågor att det inte skulle vara samma sak med den mer smittsamma deltavarianten.

Pfizer-Biontech utför redan tester på barn under fem år men resultaten av dessa tester väntas publiceras under fjärde kvartalet i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.