Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokaten Mette Grith Stage tror att livstidsdömde Peter Madsen har en chans att slippa livstidsstraff i landsretten, men att det i så fall blir sannolikt med förvaring i stället.

Peter Madsen kan slippa livstids fängelse

Morddömd blev han, morddömd blir han. Livstidsstraffet för Peter Madsen kan däremot ändras när ubåtsfallet når nästa instans – påföljden är det enda som ska prövas under tre dagars förhandling i Østre landsret.

Otäcka detaljer fyllde rättegången om mordet på journalisten Kim Wall. Och sedan kom en 174 sidor lång dom som redogjorde för skador, fynd och vittnesförhör innan Danmarks strängaste straff presenterades: livstids fängelse. Tjugo minuter senare stod det klart att Peter Madsen valde att överklaga.

Överklagandet preciserades sedan till att enbart gälla strafflängden och inte skuldfrågan. Advokaten Mette Grith Stage, som har följt fallet från sidlinjen, ger sin syn på varför:

- Jag föreställer mig att Madsen och advokaten haft ett långt samtal om chanserna framöver. Man kan tänka sig att de bedömde att det såg så mörkt ut och att uppförsbacken var så stor att man hellre ville lägga alla krafter på straffet i stället för att försöka få honom frikänd.

Fokus för rättegången, som startar på onsdag, ligger alltså på påföljden och det blir ingen ny förhandling om skuldfrågan. Madsen har själv påstått att en olycka ombord på ubåten ligger bakom Walls död. Men flera besvärande omständigheter ligger till grund för domen mot Madsen.

Byretten: Inte trovärdig

1. Sökhistorik på nätet visar, enligt byretten, att Madsen var intresserad av mord och lemlästning av människor.

2. Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har enligt domstolen inte gett en trovärdig förklaring till varför.

3. Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte trovärdig eftersom han styckat offret.

4. Den sista olycksförklaringen om undertryck i ubåten bedöms som icke trovärdig, och rätten lägger vikt vid Madsens skiftande förklaringar – bland annat i samband med att dykare hittade en kvarleva, utan frakturer, som omkullkastade den första olycksförklaringen.

5. Köpenhamns byret konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter, och att Wall har bundits fast med spännband.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

När straffet prövas på nytt kan det bli aktuellt med ett tidsbestämt straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestämt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig. Den psykologiska undersökningen kommer på nytt att presenteras under hovrättsförhandlingen.

Möjligt advokatfokus

Livstids fängelse för mord på en enstaka person gör att domslutet är ovanligt i Danmark. Och straffet överraskade Mette Grith Stage.

- Jag trodde på förvaring eller 16 års fängelse i byretten, och jag tror att det i landsretten finns en reell chans för honom att slippa livstid. Men då tror jag att det är mer sannolikt att han får förvaring och det grundar jag på upplysningarna i mentalundersökningen.

Hon föreställer sig att försvarsadvokat Betina Hald Engmark bland annat lägger vikt vid att Madsen tidigare är ostraffad och dansk rättspraxis vid ett enstaka mord.

- Normalt ska det vara flera mord eller ett enstaka mord i kombination med mycket personfarlig kriminalitet för livstid, säger Grith Stage.

Samtidigt kommer åklagaren att se annorlunda på saken, påpekar hon.

- Åklagaren kommer att argumentera för att det inte bara rör sig om ett mord, utan att det är mycket annat allvarligt inblandat. Att Madsen hållit henne inspärrad i ubåten, utsatt henne för sexuellt övergrepp och styckat kroppen. Men advokaten kommer att argumentera för att det inte är tillräckligt för att nå upp till livstid.