Peter Madsen hotade sig ut ur fängelset

Dansken Peter Madsen, som är dömd för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, lyckades på tisdagen rymma från fängelset. Han greps under dramatiska former strax efter flykten.

ANNONS
|

Klockan 10.20 på förmiddagen fick polisen larm från fängelset Herstedvester strax utanför Köpenhamn. Den 49-årige livstidsdömde Madsen hade tagit en anställd som gisslan och var utrustad med ett pistolliknande föremål samt något som liknade ett bombbälte.

Enligt tidningen Ekstra Bladet var gisslan en kvinnlig psykolog. Vakterna släppte ut honom.

LÄS MER:Peter Madsen om mordet: "Allt är mitt fel"

– Vapnet var verklighetstroget så fängelsevakterna i porten vågade inte ta några risker, säger Fängelseförbundets ordförande Bo Yde Sørensen till tidningen.

Bevakades på avstånd

Rymningen utlöste ett stort polispådrag och det tog bara fem minuter innan en polispatrull hittade Madsen. Eftersom man misstänkte att han bar ett bombbälte tillkallades bombexperter. Madsen fick sitta på marken med handfängsel och bevakades på avstånd av beväpnade poliser. Först vid 13-tiden var ingripandet avslutat.

ANNONS

Hoppade in i bil

När polisen upptäckte Madsen hade han precis hoppat in i en bil. Föraren tros inte ha varit inblandad i rymningen.

LÄS MER:Föräldrarnas bok om Kim Wall lämnar lite plats åt hat

– Vi har ingen misstanke om att Madsen har fått hjälp, men det är självklart något vi alltid undersöker i samband med detta slags händelser, säger polisinspektör Mogens Lauridsen till public service-bolaget DR.

Han säger också att bombbältet var falskt.

– Det finns inget som tyder på att det fanns sprängämne i det bälte som Peter Madsen använde under sitt flyktförsök.

Danska medier uppger att Madsen tidigare suttit isolerad på grund av flyktplaner. Lauridsen förnekar detta.

– Det känner vi inte till, och det borde vi ju veta.

Politiska följder

Rymningen kan få politiska följder i Danmark. Justitieminister Nick Hækkerup (S) skriver på Twitter: ”Det säger sig själv att dömda livstidsfångar, som har begått värsta tänkbara förbrytelser, inte ska kunna slippa ut ur myndigheternas förvar”. Hækkerup aviserar ”en rad ytterligare åtgärder mot rymningar” framöver.

Fängelset håller nu på att se över sina säkerhetsrutiner, rapporterar danska TV 2.

Peter Madsen kommer förmodligen att flyttas till en annan anstalt.

LÄS MER:Åklagaren: Madsen band fast Kim Wall – förberedde mordet

– Det är en del av en vanlig professionell hantering av en rymning, säger John Hatting, ordförande i den fackliga organisationen Kriminalvårdsföreningen, till nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

Hård bevakning väntar

Hatting uppger att Madsen kommer att bevakas hårdare framöver.

– Han kommer att få mycket mindre frihet internt i fängelset. Hans möjligheter att delta i de aktiviteter som finns kommer att underställas alla säkerhetskontroller som går att göra.

LÄS MER:Peter Madsen dömd för mord på Kim Wall

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. I samband med en intervju följde hon med ubåtsbyggaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus. Han åtalades senare för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Domen överklagades till landsretten som fastställde livstidsstraffet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS