Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I direktsändning kunde tittarna höra hur programledaren som låtsades vara en tjänsteman på det ryska mönstringskontoret ställer frågor till den man tror är 32-åriga Nikolaj Peskov – son till Kremls talesperson Dmitrij Peskov.  Bild: Skärmklipp / Popular Politics / AP
I direktsändning kunde tittarna höra hur programledaren som låtsades vara en tjänsteman på det ryska mönstringskontoret ställer frågor till den man tror är 32-åriga Nikolaj Peskov – son till Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Bild: Skärmklipp / Popular Politics / AP

Peskovs son blir ”inkallad” i direktsändning – vägrar åka

Nikolaj Peskov, son till Kremls talesperson Dmitrij Peskov, verkar inte vilja ge sig ut i kriget i Ukraina. Programledaren för en youtube-kanal lurade Peskov i ett samtal där de frågar om han ställer upp som en frivillig soldat – något han tackar nej till.

Onsdagen den 21 september utfärdade president Vladimir Putin en order om en partiell mobilisering i Ryssland, där 300 000 nya soldater ska föras till kriget i Ukraina. Många ryska män fick sin inkallelseorder redan samma dag.

Senare i veckan ska två programledare på youtube-kanalen Populär politik, som har kopplingar till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, ha kontaktat sonen till Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Tidningen Meduza uppger att Dmitrij Peskov bekräftat att Navalnyjs medarbetare talat med hans son.

I direktsändning kunde tittarna höra hur programledaren som låtsades vara en tjänsteman på det ryska mönstringskontoret ställer frågor till den man tror är 32-åriga Nikolaj Peskov.

– Kommer du till militärkontoret i morgon? Vi väntar på dig klockan 10, frågar programledaren Dmitrij Nizovstev.

– Naturligtvis kommer jag inte att vara där klockan 10. Du måste förstå att jag är herr Peskov. Det är inte helt rätt för mig att komma dit, säger Nikolaj Peskov och fortsätter:

– För att göra det kort, jag kommer att reda ut det här på en annan nivå. Jag måste förstå vad och hur jag ska göra.

Nikolaj Peskov sa också att vissa ”politiska nyanser” gjorde att han behövde förstå ”ändamålet” med att han skulle åka, uppger Meduza.

– Jag måste först ta reda på hur jag ska hantera detta på rätt sätt … Om jag måste försvara fosterlandet, så har jag inga problem med det. Jag behöver veta hur det kommer sig att jag hamnar där.

– Om jag måste försvara fosterlandet så var inte oroliga, då är jag med er. Men om jag kommer i morgon eller inte, är en annan fråga.

Senare i sändningen fick han frågan om han är redo att åka som frivillig soldat till Ukraina:

– Nej, jag behöver inte kryssa i den rutan. Lyssna, jag är redo att åka men inte på grund av att ni frågar. Jag kommer att agera i enlighet med de råd jag får.

LÄS OCKSÅ: Ryska männen om mobiliseringen: ”Världen har blivit galen”

LÄS OCKSÅ: Krigsvetaren: Mobiliseringen kommer visst att ha betydelse

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj: Putin vill dränka Ukraina i blod

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.