Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski. Arkivbild.

Perus president hotas av riksrätt

Oppositionen i Peru kräver att president Pedro Pablo Kuczynski ska lämna sin post eller ställas inför riksrätt för korruption. Presidenten lovar att kämpa mot anklagelserna om att han ska ha tagit emot mutor.

Oppositionella Fuerza Popular, som kontrollerar kongressen i landet, uppger att det finns tillräckliga bevis på att presidenten är skyldig till korruption. Oppositionen som gav Kuczynski till torsdagen på sig att avgå, har nu lämnat in ett förslag om att en riksrättsprocess ska inledas på grund av korruptionsanklagelserna med koppling till den brasilianska byggjätten Odebrecht. Förslaget har undertecknats av lagstiftare från hela det politiska spektrat.

- Det är uppenbarligen ohållbart att han stannar på landets högsta post, säger Daniel Salaverry, talesperson för parlamentsledamöterna.

Enligt talmannen i Perus kongress Luis Galarreta kan Kuczynski vara avsatt inom en vecka.

5 miljoner dollar

Anklagelserna kom från ett avslöjande från Odebrecht om att bolaget betalat Kuczynski nästan 5 miljoner dollar för rådgivning till företag kopplade till byggjätten mellan 2004 och 2013. En del av den tiden var Kuczynski finansminister.

Kuczynski har även förlorat flera av sina ministrars stöd sedan skandalen uppdagades i onsdags, enligt källor till Reuters. De anser att han ska avgå, enligt källorna.

Erbjudit förklaring

Presidenten nekar till oegentligheter och har erbjudit sig att förklara allt för kongressen. I ett tv-sänt tal sent på torsdagskvällen lokal tid lovade han att kämpa mot anklagelserna. Han sade att det finns en systematisk korruption i Peru men att han ska försvara sin heder och inte petas av politiska rivaler.

Förra året gick Odebrecht med på att betala 3,5 miljarder dollar i böter efter att ha erkänt att bolaget betalat 788 miljoner dollar i mutor i tolv länder för att få attraktiva kontrakt.

Politiker i flera andra länder är indragna i Odebrechtskandalen, bland annat i Mexiko, Panama, Venezuela och Brasilien.