Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski. Arkivbild.

Perus parlament avsatte regeringen

Perus oppositionskontrollerade kongress har beslutat att avsätta president Pedro Pablo Kuczynskis regering genom en misstroendeförklaring. Presidenten ställer nu in en resa till FN i New York för att försöka forma en ny regering och sätta stopp för det politiska dödläget.

Parlamentet ville först tvinga bort utbildningsminister Marilú Martens. Då svarade presidenten med att utmana kongressen att missförtroendeförklara hela hans regering.

När oppositionsledaren Keiko Fujimoris parti, högerpopulistiska Folklig styrka, så deklarerade att man tänkte gå fram med misstroendeförklaringen mot Martens väckte premiärminister Fernando Zavala frågan om förtroende för hela regeringen.

Svårt regera

77 ledamöter röstade för att misstroendeförklara regeringen, varav 66 tillhör Folklig styrka, rapporterar den peruanska tidningen El Comercio. Endast 22 ledamöter, däribland de 18 ledamöterna för Kuczynskis parti Peruaner för förändring, röstade emot.

Kuczynski har haft svårt att regera på grund av sitt minimala stöd i kongressen, som tidigare har tvingat bort flera ministrar däribland den tidigare utbildningsministern.

Kanske nyval

Landet kastas nu in i en allvarlig regeringskris då Kuczynski tvingas utse nya ministrar - igen. Om även hans nya konstellation möts av en misstroendeförklaring har han, enligt konstitutionen, rätt att utlysa nyval.

Kuczynski säger att han ställer in en resa som planerades nästa vecka till FN i New York. I stället ska han försöka forma en ny regering och ta landet ur det politiska dödläget.

Presidenten hoppas att oppositionen vill undvika ett sådant scenario, av rädsla för att tappa sin majoritet i parlamentet, och att han därmed nu kan regera med fastare hand.