Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Persson: "Kohl var en folklig politiker"

Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl har avlidit. Han dog i sitt hem i Ludwigshafen vid en ålder av 87 år, skriver tyska tidningen Bild.

Kohl var förbundskansler åren 1982–1998 och den som suttit längst på posten.

Den före detta partiledaren för kristdemokratiska CDU blev den som tog Tyskland genom återföreningen mellan öst och väst. Bara 19 dagar efter DDR:s kollaps den 9 november 1989 överraskade han världen med ett tiopunktersprogram för Tysklands återförening. Den 3 oktober 1990 var det förverkligat, välsignat av omvärlden och det fanns åter bara en tysk stat.

Göran Persson var statsminister under Kohls sista år som förbundskansler.

- Jag minns honom som en i alla avseenden stor europeisk politiker. Naturligtvis var han tysk förbundskansler men först och främst en europeisk politiker med väldigt stark känsla för fred och samhällsbyggande grundat i hans egen erfarenhet av ungdomsåren i anslutning till andra världskriget. Hans snabba och resoluta beslut att återförena Tyskland var en av efterkrigstiden stora politiska händelser i Europa, säger han till TT.

Historisk roll

TT: Det sägs ibland att Kohl var lika viktig för Europa som för Tyskland?

- Absolut. Kanske till och med mer viktig för Europa. Han satte många gånger Europas intressen före Tysklands. Många av de kompromisser som Europaunionen tog under de år unionen växte till, både i antal stater och arbetsuppgifter, var inte sällan baserade på tysk kompromissvilja där ambitionen var att utveckla Europa, svarar Persson.

Men hade inte historien hösten 1989 lett till kommunismens sammanbrott är det osäkert om Kohl hade fått det eftermäle han erövrade. Efter sju års Kohlregering 1989 tyckte inte bara allt fler väljare utan också många kristdemokratiska politiker och partimedlemmar att politiken gått i stå och att det kunde vara dags för någon annan att ta över.

Men försöken att störta Kohl på en kongress kvävdes i sin linda av en ledare, som behärskade hela partiapparaten långt ner på kommunnivå på ett sätt som ingen tidigare eller senare CDU-ordförande har gjort. Sedan föll muren, CDU vann ytterligare två val och Kohl satt kvar i nio år.

Han slutade nästan helgonförklarad som CDU-ordförande 1998. Ett drygt år senare tvingades han avgå som hedersordförande efter avslöjandet att över 1,5 miljoner D-mark av okänt ursprung hade nått partikassan via hans händer. Vilka givarna var förblev okänt eftersom Kohl föredrog att betala 300 000 DM i strafföreläggande hellre än att röja gåvornas ursprung.

Hyllas globalt

Wolfgang Schäuble efterträdde Kohl som ledare för CDU. Han var partiordförande åren 1998–2000, sedan dess har Angela Merkel lett partiet.

I dag kommenterar den tyska förbundskanslern Merkel beskedet om Kohls bortgång med att han "förändrade mitt liv på ett avgörande sätt". Hon är uppväxt i Östtyskland och påbörjade sin karriär som politiker först efter att Berlinmuren fallit.

Carl Bildt var statsminister i Sverige 1991–94, då Kohl ledde Tyskland.

"Helmut Kohl var en politisk gigant, en europeisk visionär och en sann statsman. Han enade Tyskland och formade dagens EU", skriver Bildt på Twitter.

USA:s tidigare president George Bush den äldre säger i kommentar till den tyske förbundskanslerns bortgång att Kohl "var en av efterkrigstidens största ledare", rapporterar nyhetsbyrån AFP. "Helmut hatade krig, men han avskydde totalitarismen ännu mer", säger Bush och fortsätter: "Att arbeta nära min mycket goda vän för att nå ett fredligt slut på kalla kriget och på Tysklands enande kommer att förbli ett av de stora glädjeämnena i mitt liv."

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterar i en hyllning till Kohl att denne "utgjorde själva essensen av Europa".

Helmut Kohl hade två söner med sin första hustru Hannelore Kohl som dog 2001. Sju år senare gifte han om sig med Maike Richter.

Som person hade han en stor förmåga att förstå vanliga människors synpunkter och krav, poängterar Göran Persson:

- Han var en folklig politiker.