Persson: "Kohl var en folklig politiker"

Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl har avlidit. Han dog i sitt hem i Ludwigshafen vid en ålder av 87 år, skriver tyska tidningen Bild.

ANNONS
|

Kohl var förbundskansler åren 1982–1998 och den som suttit längst på posten.

Den före detta partiledaren för kristdemokratiska CDU blev den som tog Tyskland genom återföreningen mellan öst och väst. Bara 19 dagar efter DDR:s kollaps den 9 november 1989 överraskade han världen med ett tiopunktersprogram för Tysklands återförening. Den 3 oktober 1990 var det förverkligat, välsignat av omvärlden och det fanns åter bara en tysk stat.

Göran Persson var statsminister under Kohls sista år som förbundskansler.

- Jag minns honom som en i alla avseenden stor europeisk politiker. Naturligtvis var han tysk förbundskansler men först och främst en europeisk politiker med väldigt stark känsla för fred och samhällsbyggande grundat i hans egen erfarenhet av ungdomsåren i anslutning till andra världskriget. Hans snabba och resoluta beslut att återförena Tyskland var en av efterkrigstiden stora politiska händelser i Europa, säger han till TT.

ANNONS

Historisk roll

TT: Det sägs ibland att Kohl var lika viktig för Europa som för Tyskland?

- Absolut. Kanske till och med mer viktig för Europa. Han satte många gånger Europas intressen före Tysklands. Många av de kompromisser som Europaunionen tog under de år unionen växte till, både i antal stater och arbetsuppgifter, var inte sällan baserade på tysk kompromissvilja där ambitionen var att utveckla Europa, svarar Persson.

Men hade inte historien hösten 1989 lett till kommunismens sammanbrott är det osäkert om Kohl hade fått det eftermäle han erövrade. Efter sju års Kohlregering 1989 tyckte inte bara allt fler väljare utan också många kristdemokratiska politiker och partimedlemmar att politiken gått i stå och att det kunde vara dags för någon annan att ta över.

Men försöken att störta Kohl på en kongress kvävdes i sin linda av en ledare, som behärskade hela partiapparaten långt ner på kommunnivå på ett sätt som ingen tidigare eller senare CDU-ordförande har gjort. Sedan föll muren, CDU vann ytterligare två val och Kohl satt kvar i nio år.

ANNONS

Angela Merkel efterträdde Kohl som ledare för CDU.

"En visionär"

Carl Bildt var statsminister i Sverige 1991–94, då Kohl ledde Tyskland.

"Helmut Kohl var en politisk gigant, en europeisk visionär och en sann statsman. Han enade Tyskland och formade dagens EU", skriver Bildt på Twitter.

USA:s tidigare president George Bush den äldre säger i kommentar till den tyske förbundskanslerns bortgång att Kohl "var en av efterkrigstidens största ledare", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Helmut hatade krig, men han avskydde totalitarismen ännu mer", säger Bush i uttalandet.

"Att arbeta nära min mycket goda vän för att nå ett fredligt slut på kalla kriget och på Tysklands enande kommer att förbli ett av de stora glädjeämnena i mitt liv", fortsätter han.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterar i en hyllning till Kohl att denne "utgjorde själva essensen av Europa".

Helmut Kohl hade två söner med sin första hustru Hannelore Kohl som dog 2001. Sju år senare gifte han om sig med Maike Richter.

Som person hade han en stor förmåga att förstå vanliga människors synpunkter och krav, menar Göran Persson:

- Han var en folklig politiker.

ANNONS
TT

Fakta: Helmut Kohl

Helmut Kohl föddes den 3 april 1930 i Ludwigshafen am Rhein.

Han var partiordförande för kristdemokratiska CDU mellan åren 1973-98, efter att ha gått med i partiet 1948.

Kohl blev förbundskansler i Västtyskland 1982 efter att ha efterträtt socialdemokraten Helmut Schmidt. Hans borgerliga koalition med FDP fick förnyat förtroende 1983 och 1987.

Efter att Berlinmuren föll var Kohl ansvarig för återföreningspolitiken med Östtyskland, som ledde till det tyska enandet 3 oktober 1990.

Kohl avgick som partiledare efter att CDU förlorat parlamentsvalen 1998.

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS