Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas Arba Kokalari står som nummer fyra på partiets valsedel till EU-valet 2019. Arkivbild.

Personkryss öppnar dörren till parlamentet

Skrällarna är sällsynta men ett lyckat personval är vanligare i EU-valet.

Det är bara en handfull personer som har lyckats kryssa sig förbi partiernas lista för att bli invalda till Europaparlamentet. Vid det senaste valet var Fredrick Federley (C) den enda som gjorde det. Men trots att det är få som lyckas är det lättare att kryssa sig in i ett EU-val än i ett riksdagsval, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Det blir enklare att bedriva nationella kampanjer eftersom hela Sverige fungerar som en valkrets. Dessutom kan det vara svårt för människor att förstå vad EU-val handlar om – då kan det kännas enklare att hålla reda på enskilda kandidater. Det är också lättare för media att bevaka eftersom det är mycket färre kandidater.

Krävs kändisfaktor?

TT: Vad krävs för att lyckas kryssa sig förbi?

- Främst handlar det nog om att vara känd redan från början. Och det är ju inte så lätt att bli känd om man inte är partiledare.

En av dem som bedriver en intensiv personvalskampanj inför årets EU-val är Moderaternas Arba Kokalari, som är nummer fyra på partiets valsedel. M har haft tre mandat i Europaparlamentet under den senaste mandatperioden.

- Jag hoppas inte man behöver vara kändis för att bli en framgångsrik politiker. I stället hoppas jag att mitt engagemang för Europafrågor som jag haft under många års tid kan bära frukt. Men målet är så klart att vi ska återta det fjärde mandatet som vi har haft tidigare, säger hon.

Kampanjar från morgon till kväll

För att föra fram sin kandidatur jobbar hon aktivt på sociala medier samt med sitt kampanjteam som hjälper henne att sprida information.

- Allt från studenter till MUF-are, partiaktiva och privata vänner hjälper mig att knacka dörr, dela ut foldrar, och sprida saker på sociala medier. Det är många som kampanjar just nu, från morgon till kväll, för att de vill se mig i parlamentet.

Oavsett om man lyckas kryssa sig in eller inte så har personrösterna en viktig roll att spela i partiernas inre liv, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

- Att få mycket personkryss är en liten fjäder i hatten. Det kan du använda internt nästa gång det ska nomineras kandidater eller fördelas uppdrag. Med mycket röster kan man visa att man har ett stort eget socialt nätverk som backar upp en.