Polis utanför Irans parlament efter onsdagens attack.
Polis utanför Irans parlament efter onsdagens attack.

Personer bakom Teherandåd stred i Mosul

ANNONS
|

Personerna var iranska medborgare som var anhängare till terrorrörelsen IS, säger Reza Seifollahi från Irans nationella säkerhetsråd i statlig tv.

I ett uttalande uppger underrättelsedepartementet att de fem medlemmarna ska ha "deltagit i brott" för IS i irakiska Mosul och syriska al-Raqqa, innan de återvände till Iran sommaren 2016.

Dådet är det första som IS tagit på sig i Iran. Iran har bekämpat sunniextremistiska grupper, däribland IS, i både Irak och Syrien.

USA:s president Donald Trump sade under gårdagen att han ber för de oskyldiga offren, men passade också på att ge det iranska styret ett tjuvnyp. "Vi understryker att stater som stöttar terror löper risk att falla offer för den ondska de främjar", skrev han i ett uttalande.

ANNONS

"Motbjudande uttalande från Vita huset och sanktioner från senaten, samtidigt som iranier faller offer för terror med stöd av amerikanska klientstater", svarade Irans utrikesminister Mohammad Javid Zarif på Twitter.

Tretton människor dödades under onsdagens attentat. Angriparna tog sig in i parlamentet i huvudstaden Teheran, och sedan slog självmordsbombare till mot ayatolla Khomeinis mausoleum.

TT-AFP

ANNONS