Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bensinstationen i Idar-Oberstein, Tyskland där en man sköt ett kassabiträde. Bild: Thomas Frey
Bensinstationen i Idar-Oberstein, Tyskland där en man sköt ett kassabiträde. Bild: Thomas Frey

Personal bad kund ta på sig munskydd – blev skjuten

Många är chockade efter dödsskjutningen på en bensinstation i Tyska Idar-Oberstein i helgen. En kund som tidigare under dagen avvisats av personal då han vägrat följa covid-restriktionerna kom senare tillbaka med ett vapen och sköt butiksbiträdet till döds, uppger tyska medier.

Det var i söndags som en man i 50-årsåldern avvisades från en bensinstation efter att ha blivit ombedd av kassabiträdet att följa covidrestriktionerna och sätta på sig ett munskydd, varpå mannen vägrat.

Mannen återvände senare under dagen till bensinstationen med ett munskydd. När han närmade kassabiträdet drog han däremot ner munskyddet och kassabiträdet fick återigen be honom att sätta på sig det.

– Då tog gärningsmannen fram en pistol och sköt kassabiträdet i huvudet. Offret föll mot golvet och avled direkt, säger åklagaren enligt New York Post.

Enligt tidningen ska gärningsmannen själv ha gått till polisen och ska ha uppgett att coronarestriktionerna orsakade honom mycket stress.

Politiker rasar mot coronavirusförnekare

Händelsen skedde bara en vecka innan tyskarna går till val. Det högerextrema partiet AfD har försökt att locka fler väljare genom att förespråka vaccinmotstånd och anti-coronarestriktioner och får i opinionsundersökningar runt elva procent av väljarnas röster, många av dessa är coronaförnekare, skriver New York Post.

Flera av Tysklands ledande politiker har nu uttalat sig om händelsen och rasar över folk som sympatiserar med det högerextrema partiet hyllar skjutningen på nätet.

”Hatet och hetsen från dessa ’olärbara’ splittrar vår gemenskap och dödar människor. De har ingen plats i vårt samhälle.”, skriver landets utrikesminister Heiko Maas på Twitter.

Även Tysklands justitieminister Christine Lambrecht har uttalat sig om händelsen, uppger The New York Post.

– Vi måste motarbeta radikaliseringen av coronavirusförnekare som är villiga att använda våld, säger hon.

LÄS MER: Tyskland: Vi är klara med pandemin till våren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.