Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En gränsvakt vid en del av den gränsbarriär som separerar mexikanska Tijuana från amerikanska San Diego.

Pentagonchef tyst om nödpengar till mur

USA:s Pentagonbas Patrick Shanahan säger att han ännu inte bestämt sig om en mur mot Mexiko är att betrakta som en militär nödvändighet. Det kan få betydelse för om försvarsdepartementets pengar kan användas till det under ett nödläge.

USA:s president Donald Trump har utlyst ett nationellt nödläge för att kunna finansiera bygget av en gränsmur mot Mexiko, beslut ett av hans löften under presidentvalskampanjen.

Han har däremot inte lyckats få loss medlen från en motsträvig kongress, och genom sitt kontroversiella beslut att förklara nödläget kan presidenten runda kongressen och i teorin använda sig vissa delar av försvarsdepartementets anslag för att finansiera bygget.

Men då krävs enligt lag att försvarsministern beslutat att det rör sig om en militär nödvändighet.

Inga beslut fattade

- Vi har hela tiden räknat med att det här kommer att skapa mycket uppmärksamhet och eftersom pengar potentiellt kan komma att flyttas, så kan du tänka dig vilka bekymmer det skapar, säger tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan och fortsätter:

- Vi har väldigt medvetet inte fattat några beslut, men vi har identifierat stegen vi behöver ta för att fatta besluten.

En initial analys har gjorts som Shanahan säger att han kommer att börja titta på i dag, söndag.

Mer pengar

Enligt en anonym källa i försvarshögkvarteret Pentagon så kommer Shanahan antagligen godkänna att 3,6 miljarder dollar förs över från militärens byggnadsbudget. Ytterligare 2,5 miljarder kan komma från pengar som ska användas för drogförebyggande insatser av militären. Om siffrorna stämmer innebär det en högre kostnad för murbygget än vad Trump begärt av kongressen.

- Alla de här pengarna är tilldelade andra projekt, så det handlar till syvende och sist om vad du är beredd att byta bort, säger Shanahan.