Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pentagon: "Putin har Aspergers"

I en rapport från Pentagon hävdas att Rysslands president Vladimir Putin har "en autistisk störning som påverkar alla hans beslut".

Studien som analyserat den ryske presidentens tillstånd kommer från en tankesmedja som arbetar med att ta fram långsiktiga militära strategier för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Uppgifterna publiceras av USA Today, som fått ta del av rapporten.

Studien genomfördes 2008, och ytterligare ett antal studier ska ha genomförts. Forskarna kan inte bevisa att Putin har Aspergers, enligt rapporten, eftersom de inte haft möjlighet att undersöka presidentens hjärna. Däremot citeras specialister på autism som stöd för påståendena.

Man har studerat Putins agerande och ansiktsuttryck, och kommit fram till att han beter sig reserverat och lätt går i försvarsställning i sociala sammanhang. En forskare hävdar att "Putin har en form av autism". Däremot skriver just han inte under på påståendet att det skulle handla om Aspergers, enligt USA Today.

Både rapporten från 2008 och en annan från 2011 hävdar att Putins psykiska svårigheter formar hans agerande och beslutsfattande. Hans behov av extrem kontroll reflekteras i hans sätt att fatta beslut och hur han styr, enligt rapporten.

Enligt Pentagon ska uppgifterna i studien inte ha nått fram till försvarsminister Chuck Hagel eller någon av hans föregångare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.