Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att det ryska covidvaccinet Sputnik V har erbjudits till stora delar av befolkningen sedan i vintras är knappt en tredjedel av landets befolkning fullvaccinerade. Bild: Attila Balazs
Trots att det ryska covidvaccinet Sputnik V har erbjudits till stora delar av befolkningen sedan i vintras är knappt en tredjedel av landets befolkning fullvaccinerade. Bild: Attila Balazs

Pensionärer erbjuds 1200 kronor för att vaccinera sig

Pandemin fortsätter i oförminskad styrka i Ryssland som i veckan satt nytt rekord i antalet döda i covid-19 under ett dygn. Landets låga vaccinationsgrad göra att smittotalen inte väntas gå ner än. Nu erbjuds därför pensionärer i Moskva pengar för att ta vaccinet.

I tisdags sattes ett nytt rekord i landet i antalet döda i covid-19 under ett dygn, 973 dödsfall.

Trots att man erbjudit det egenproducerade vaccinet Sputnik V till stora delar av befolkningen sedan i vintras är fortfarande knappt en tredjedel av landets befolkning fullvaccinerade.

– Vaccinationsgraden är för låg, otillåtet låg, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån AP på en presskonferens i måndags.

– Det är därför vi har så höga dödstal. Men vi försöker ta varje tillfälle att uppmana alla medborgare att ta vaccinet.

Livet pågår som vanligt

I Moskva ska man därför testa en ny taktik för att få fler att vaccinera sig, skriver The Moskow Times. Stadens borgmästare meddelade under onsdagen att man nu kommer betala pensionärer 10 000 rubels (cirka 1220 kronor) för att vaccinera sig.

– Även äldre Moskvabor som tar vaccinet igen under denna period kommer att vara berättigade (att få vaccinpengar, reds.anm), säger borgmästaren till The Moskow Times.

Bara en tredjedel av stadens pensionärer har vaccinerat sig, skriver tidningen.

Landets låga vaccinationsgrad och fortsatt höga smittspridning har dock inte inneburit särskilt stora nedstängningar i landet. Vissa av landets regioner har infört begränsningar för större publika evenemang och tillåter bara vaccinerade personer att gå på restaurang, men i bland annat Moskva pågår livet nästintill som före pandemin.

LÄS MER: Pandemin stormar fram över Ryssland