Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill han ta över? President Donald Trump och vice president Mike Pence, som New York Times skriver förbereder för att kampanja i presidentvalet 2020.

Pence nekar till hemlig presidentambition

USA:s vice president Mike Pence förnekar att han skulle kratta manegen för att kampanja i presidentvalet 2020 och kallar den ansedda tidningen New York Times för "fake news" – falska nyheter.

New York Times skriver på söndagen att kaoset kring president Donald Trump – bland annat den pågående utredningen om rysk påverkan på det amerikanska valet – har lett till att flera republikanska höjdare, inklusive vicepresidenten Mike Pence, inlett "något som är liktydigt med en skuggkampanj 2020".

Enligt artikeln, som bygger på intervjuer med 75 republikanska politiker på alla nivåer i partiet, tillhör Pence en grupp republikaner som gör sig redo att ta över ledarskapet om partiet lider nederlag i nästa års kongressval och Trump får skulden för det. Pence har byggt upp en egen maktbas och har bland annat grundat en egen politisk aktionskommitté som kan samla in donationer.

Det hör till ovanligheten att politiker från den sittande presidentens parti börjar förbereda sig på ett scenario där presidenten inte ställer upp för omval, efter bara sex månader av mandatperioden, uppger tidningen.

Mike Pence skriver i ett uttalande att New York Times-artikeln är "fake news", "skamlig och kränkande", att anklagelserna mot honom är "kategoriskt falska" och att de utgör ett försök från medier att splittra Trumps regering.

På en resa på Balkan förra veckan gjorde Mike Pence flera hökaktiga uttalanden mot Ryssland, som stod i skarp kontrast mot president Trumps officiella hållning, skriver AFP. Bland annat anklagade Pence Kreml för att ligga bakom ett misslyckat kuppförsök i samband med parlamentsvalet i Montenegro i fjol.