Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En krossad glasruta i Kapitolium påminner om förra veckans stormning.
En krossad glasruta i Kapitolium påminner om förra veckans stormning. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Pelosi: Ledamöter som bistått mobben bör åtalas

Folkvalda politiker i USA anklagas för att ha hjälpt upprorsmakarna att storma landets kongress.
Om det visar sig att kongressledamöter hjälpte Trumpanhängare inför attacken bör de åtalas, säger demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Några republikanska kongressledamöter pekas ut, misstänkta för att ha hjälpt upprorsmakarna. Dagen före stormningen, den 5 januari, säger sig nämligen den demokratiska ledamoten Mikie Sherrill ha sett hur kongresskollegor ledde runt grupper på "rekognoseringsturer" i byggnaden.

Det har väckts misstankar mot att en del av upprorsmakarna tycks ha haft detaljerad kunskap om var vissa av ledamöternas kontor fanns.

– Om det faktiskt kan konstateras att kongressledamöter var medhjälpare till det här upproret, om de underlättade och stödde de brottsliga handlingarna, kan åtgärder behöva tas som går utanför kongressen, i form av åtal, sade Nancy Pelosi, talman i representanthuset, en av kongressens två kammare, på en presskonferens på fredagen, som svar på frågan om några åtgärder kommer att vidtas mot de ledamöter som anklagas för att ha lett de misstänkta rundturerna.

Polisen utreder

Polisen utreder, enligt CNN , möjligheten att ledamöter i god tro visade runt personer i Kapitolium dagen före attacken, personer som senare deltog i stormningen. Det finns i nuläget inga bevis för att kongressledamöter ska ha varit delaktiga i attacken och polisen lämnar inga detaljer om utredningen.

– Ärendet håller på att utredas, är svaret som Eva Malecki, talesperson för kongressens poliskår, ger, rapporterar Reuters.

Den federala polisen FBI har hittills gripit över hundra personer med koppling till stormningen.

Spekulationerna kring att ledamöter eventuellt har varit inblandade i attacken har fått den demokratiska majoriteten att bland annat sätta upp metalldetektorer vid ingången till representanthuset, som alla måste gå igenom. Flera republikanska ledamöter har högljutt protesterat mot säkerhetsåtgärden.

Internutredning

De hundratals demonstranterna kunde enkelt forcera polisens avspärrningar, vilket också har väckt frågetecken om säkerhetsförberedelserna.

Internutredare vid USA:s justitiedepartement ska, tillsammans med flera andra departement och federala myndigheter som var inblandade i insatsen, utreda hur myndigheterna hanterade förberedelserna inför jättedemonstrationerna.

Fem människor fick sätta livet till i samband med angreppet mot USA:s kongress den 6 januari. Nu väntar en historisk andra riksrättsprocess för president Donald Trump, som genom sitt brinnande tal kort före stormningen anklagas för att ha uppviglat till attacken, allt för att stoppa godkännandet av den tillträdande presidenten Joe Bidens valseger.

Susanna Persson Öste/TT