Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Pedro Sánchez vinst i Spaniens val ger katalanerna hopp

Med bara två rösters marginal vann Pedro Sánchez tillbaka makten under tisdagen. Det är första gången sedan 1930-talet som Spanien kommer att styras av en koalitionsregering.

Som väntat vann Pedro Sánchez och hans socialdemokratiska PSOE kongressens förtroende att bilda regering och han kan därmed sitta kvar som premiärminister. Men det var på håret att han klarade det. Under omröstningen röstade 167 ledamöter för honom och 165 emot. 18 avstod.

Tillsammans med vänsteralliansen Unidas Podemos kommer Sánchez att bilda en koalitionsregering som blir den första i Spanien sedan 1939. Parterna försökte få igenom den här lösningen i somras men regeringsförhandlingarna brakade samman.

Nu lovar premiärministern att föra en tydlig vänsterpolitik som bland annat handlar om att höja lägstalönerna, öka skatten för höginkomsttagare, införa en klimatlag och skärpa lagstiftningen om mäns våld mot kvinnor.

Kallas för "extremister"

Kritiken från högern lät inte vänta på sig där Pablo Casado, ledaren för konservativa Partido Popular (PP), kallar premiärministern och hans koalitionspartners för ”extremister” och att de vill motarbeta Spanien, enligt den spanska tidningen El País.

Alfred Bosch, Kataloniens utrikesminister.
Alfred Bosch, Kataloniens utrikesminister.

Sánchez har även öppnat för en dialog med självständighetsförespråkande katalaner. Det var därför som det katalanska partiet ERC (den republikanska vänstern) lade ned sina 13 röster under tisdagens omröstning, enligt den katalanske utrikesministern Alfred Bosch.

– Vi har efterfrågat dialog i två år, men den spanska regeringen har vägrat. Så när de nu säger att de är redo att sitta ner och samtala anser vi att vi ska ta den chansen, säger Alfred Bosch till GP.

Har fått igenom garantier

Men Alfred Bosch poängterar att detta har föranletts av hårda förhandlingar där ERC fått igenom en rad garantier. Det handlar bland annat om att de ska få diskutera allt, även Kataloniens självbestämmande. Partiets och den katalanska regeringens krav är att katalanerna på nytt ska få folkomrösta om Kataloniens självständighet.

– Vi har också fått igenom att det ska skapas en tidsram för att vi ska veta när saker ska äga rum och att åtaganden inte drar ut på tiden, säger Alfred Bosch.

Om Sánchez och hans koalitionsregering inte följer vad de lovat kommer ERC att utnyttja sin vågmästarroll i den spanska kongressen, enligt Bosch.

Kan bryta dödläget i frågan

Det var just det som hände i februari förra året. Den månaden inleddes rättegången mot de katalanska politikerna och separatistledarna som sedermera dömdes för olika brott i samband med den ogiltigförklarade folkomröstningen om Kataloniens självständighet hösten 2017. ERC röstade då mot Pedro Sánchez budgetförslag vilket var det som tvingade fram valet i våras. Trots Sánchez seger krävdes det ytterligare ett nyval i höstas för att han skulle vinna tillbaka titeln som landets premiärminister.

Nu är frågan om den nya regeringslösningen kommer att bryta dödläget i Katalonienfrågan som har överskuggat och påverkat spansk politik de senaste åren. Alfred Bosch är avvaktande hoppfull.

– Vi tvivlar på att PSOE verkligen är redo att kompromissa eftersom vi har sett hur de har motarbetat det tidigare. Men nu har den spanska regeringen sträckt ut en hand så låt oss ta den och se vad det leder till.

Spaniens kongress röstade under tisdagen för en koalitionsregering bestående av socialdemokratiska PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos. Det räckte med en enkel majoritet, det vill säga fler ja- än nej-röster, vilket Sánchez precis lyckades skrapa ihop: 167 ja-röster mot 165 nej-röster.

Så här röstade partierna:

För Sánchez:

PSOE 120, Unidas Podemos 35, PNV 6, Más País 2, Compromís 1, Teruel Existe 1, Nueva Canarias 1 och BNG 1.

Mot Sánchez:

Partido Popular 89, Vox 52, Ciudadanos 10, JxCat 6, CUP 2, Navarra Suma 2, PRC 2, Coalición Canaria 1 och Foro 1.

Avstod:

ERC 13 och EH Bildu 5.

Tisdagens förtroendeomröstning var den andra av två. I söndagens första votering krävdes absolut majoritet (176 röster) vilket Sánchez inte fick.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.