Passagerarflygplan har kraschat i Medelhavet

Ett flygplan som lyfte från Paris på onsdagsnatten på väg till Kairo i Egypten har försvunnit. Enligt egyptiska myndigheter har planet kraschat i Medelhavet och mycket tyder på ett terrordåd. Egyptair sa under kvällen att vraket är hittat men senare under kvällen dementerades uppgifterna.

ANNONS
|

Ett passagerarflygplan som lyfte vid 23.09 igår kväll från Paris tillKairo försvannfrån radarn under tidig torsdagsmorgon.

– En officiell källa hos EgyptAir anger att flight MS804, som lämnadeParis vid 23.09, till Kairo har försvunnit från radarn, skriver flygbolaget på sitt officiella twitterkonto.

Enligt Reuters uppger egyptiska myndigheter att planet har kraschat ned i Medelhavet. En fartygskapten ska ha sett "en flamma i himlen", enligt Sky News Arabia.

Vid 14.50-tiden rapporterar Reuters om att man har hittat vrakdelar i Medelhavet. De första bilderna syns i den här tweeten, vars äkthet ska vara bekräftad enligt BBC.

ANNONS

Ombord ska det totalt finnas 66 personer.56 passagerare, varav ett barn och två spädbarn,åtta i besättningen och tre personer ur säkerhetspersonalen enligt flygbolaget. Kaptenen ska ha över 6000 flygtimmar och hans pilotkollega över 2500 flygtimmar.

Inga svenskar ska finnas ombord planet.Bland passagerarna finns det 30 egyptier, 15 fransmän, två irakier,enbritt, enbelgare, en kanadensare,en sudanes, en tchadier, en portugis, en kuwaitier, en saudier och en algerier.

Flight MS804som lyfte frånCharles de Gaulle i Paris på väg till Cairo International Airport ska ha förlorat kontakt med radarn vid cirka 01.30svensk tid och har varit på en höjd av 11 200 meters höjd, 37 000 fot, när det försvann.

Planet ska ha försvunnit strax efter att det passerat egyptiskt luftrum, cirka 280 kilometer från egyptiska kusten,uppger flera medier. Planet ska ha skickat en nödsignal 04.26, säger EgyptAir. Men den egyptiska militären som påstods ha mottagit nödsignalen säger att de inte fick någon.

- Sök- och räddningspersonal har blivit skickade till platsen och har nu kommit fram. Solen har nyss gått upp, så vi borde få mer information den kommande timmen, sa Ahmed Abdel, vice ordförande i EgyptAir till CNN.

Rutten mellan Paris och Kairo är på cirka 321 mil och beräknas ta ungefär 3 timmar och 45 minuter att flyga. Planet ha varit 40 minuter från sin destination när det försvann. Det har varitförsvunneti över fyra timmar nu.

ANNONS

Planet ska vara en tolv-årig Airbus A320, vilket är en av världens mest sålda flygplan.Planen används både för korta distanser och längre flygningar mellan olika kontinenter och har mellan 100 till 240 platser.Sedan A320 introducerades 1988 har sex miljarder människor transporterats med flygen, vilket i siffror motsvarar ungefär 90 procent av världens befolkning.

En sök-och räddningsinsats pågår vid platsen där planet försvann, omkring fem–sex mil norr om Egyptens kust. Både egyptisk och grekisk räddningstjänst är på plats.Väderförhållandena uppges ha varit bra när planet försvann från radarn och enligt flygbolaget har inte någon nödsignal skickats ut.

Att ett flygplan försvinner från radarn innebär att den signal som planet kontinuerligt sänder ut, och som ger information om bland annat höjd och fart, försvinner.

-Om den försvinner så är det ju så att den utrustningen har slutat fungera, och det kan finnas massor av orsaker till det, säger Gunnar Ljungberg, enhetschef för operatörer, fartyg och luftfartyg på Transportstyrelsen.

Kan det finnas orsaker som inte innebär någon form av katastrof?

- Efter så här lång tid så verkar det ju sannolikt att det har hänt någonting. Om det hade varit något annat, att något slutade fungera, då hade de ju tagit sig till en flygplats.

ANNONS

Den egyptiska flygbranschen har varit drabbat av flera händelser det senaste året.

Den 31 oktober förra året störtade en Airbus A321 som tillhörde ryska Metrojet på Sinaihalvön. Alla 224 ombord dog och utredningarna pekade på att det antagligen rörde sig om en bomb.

I mars i år kapades ett av Egypt Airs plan från Alexandria till Kairo, och tvingades landa i Cypern.

Texten uppdateras.

ANNONS