Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emmanuel Macron blickar nu mot det viktiga parlamentsvalet nästa månad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Parlamentsval i sikte för nyvald Macron

Nu börjar det politiska spelet för Emmanuel Macron att samla stöd inför det kommande franska parlamentsvalet. Utan en parlamentsmajoritet i ryggen kan det bli tufft att driva igenom politiken – och då kan väljarna tröttna.

Knappt har segerchampagnen druckits upp innan det är dags för Emmanuel Macron och hans mittenrörelse En marche att blicka mot parlamentsvalen i juni då 577 ledamöter ska utses.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är väldigt viktigt för Macron, eftersom han inte har de traditionella partierna i ryggen. Det gör att han måste få fram kandidater ur den egna rörelsen. Det är inte så att han börjar i dag, men det ändå ett styvt jobb att ta fram kandidater, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Även utan en majoritet kommer Macron att kunna styra landet, enligt Demker.

- En fransk president är väldigt mäktig i relation till vad man brukar tänka om presidenter. Han kan regera med hjälp av dekret och under en tid köra över parlamentet.

Hopp och förnyelse

Men utan majoritet kommer mycket politisk kraft att gå åt till att hantera konflikter, och på längre sikt kan det bli svårare att bli omvald. Dessutom blir det svårare att driva igenom vallöften utan parlamentet i ryggen. Speciellt för en politiker som Macron, som liksom den amerikanske före detta presidenten Barack Obama gått till val på hopp och förnyelse.

- Människor blir frustrerade om de saker som han utlovat inte kan genomföras. Det finns stora skillnader mellan det amerikanska och franska systemet, men det finns ändå en risk att ett sådant missnöje kan växa sig starkt, säger Demker.

Söka allianser

De traditionellt stora partierna i Frankrike, Socialistpartiet och Republikanerna, måste också bestämma sig, enligt Mats Karlsson, chef vid Utrikespolitiska institutet, då Macron antagligen kommer att söka allianser. Med 66 procent av rösterna i presidentvalet har han medvind.

- Vill man vara med och skapa presidentmajoritet i parlamentet eller inte, det är det val som partierna kommer att stå inför. Med den stora segern för Macron skulle jag gissa att stämningen ändå är att gå med presidenten.

Och för Macron gäller det att sätta igång att infria löften om bland annat arbetsmarknads- och utbildningsreformer.

- Jag tror att han kan räkna med att ha politiskt stöd under den första tiden, men han måste snabbt komma till skott i reformarbetet. Vi såg ju hur lång tid det tog för Hollande och Sarkozy under deras presidentperioder, den tiden finns inte nu, och kanske inte heller den smekmånaden, säger Mats Karlsson.