Det amerikanska presidentparet hedrar offren för masskjutningen i lördags i Buffalo då tio människor miste livet.
Det amerikanska presidentparet hedrar offren för masskjutningen i lördags i Buffalo då tio människor miste livet. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Paret Biden hedrade offren i Buffalo

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden besökte staden Buffalo på tisdagen för att hedra offren för helgens dödliga skjutning då tio människor miste livet.

ANNONS

I ett tal till offrens anhöriga och företrädare för lokala myndigheter plus människor som först var på plats efter dådet fördömde den amerikanske presidenten händelsen i starka ordalag.

– I Amerika kommer inte ondskan att segra, det lovar jag. Hatet kommer inte att råda och vit överhöghet kommer inte få sista ordet, sade Biden och konstaterade att skjutningen i Buffalo var "terrorism".

Han kallade idéerna om "vit överhöghet" för "ett gift" och tog i talet upp de högerextrema konspirationsteorier som florerar om ett pågående folkmord på vita, teorier som uppmanar till våld.

– Nu är det dags för det amerikanska folket från alla folkgrupper, att som en majoritet tillbakavisa vit överhöghet.

ANNONS

Det var i lördags som en 18-årig man öppnade eld och sköt ihjäl sammanlagt tio människor i och utanför en matbutik. Mannen filmade dådet med hjälmmonterad kamera och livesände händelsen på nätet. Han rapporteras också ha lagt någon form av rasistiskt "manifest" på internet.

De boende i området var i huvudsak svarta personer.

Polisen utreder dådet som ett rasistiskt hatbrott.

Joe Biden och hans hustru Jill Biden lade under tisdagens besök ner blommor vid en minnesplats som spontant bildats utanför matbutiken där dåden ägde rum.

USA:s president Joe Biden i Buffalo på tisdagen.
USA:s president Joe Biden i Buffalo på tisdagen. Bild: Andrew Harnik/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS