Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Paradisön Barbuda utplånad efter orkanen

För första gången på 300 år bor det inga människor på den Karibiska ön Barbuda. Orkanen Irma svepte över den lilla paradisön med enorm kraft och tog med sig nästintill allt i sin väg. – Den civilisation som har existerat på den ön i över 300 år har nu blivit utplånad, säger Ronald Sanders, ambassadör för Antigua och Barbuda i USA till Public Radio International.

Orkanen Irma var ungefär 60 mil bred när den slog till mot den lilla ön, som endast är runt 100 kvadratkilometer stor. Cirka 95 procent av öns byggnader är antigen förstörda eller skadade efter jättestormen. 

Enligt Ronald Sanders, ambassadör för Antigua och Barbuda i USA, är förödelsen total. Irma är förmodligen den mest destruktiva stormen i öns historia. 

– Detta var ett stort monster. Ön och invånarna på ön hade absolut ingen chans, säger han till Public Radio International. 

LÄS MER: Miljontals utan ström i Florida – äldre dör i hettan
 

500 evakuerade barn

Dagarna innan stormen slog till beslutade myndigheterna för Antigua och Barbuda att evakuera alla invånare från Barbuda till Antigua, som inte såg ut att drabbas lika hårt av stormen. Beslutet räddade förmodligen många av öbornas liv. 

Barbudaborna är i säkerhet, men enligt Ronald Sanders är situationen inte ideal. Myndigheterna har försökt att göra levnadsförhållandena så goda som möjligt för de evakuerade, men de flesta bor i trånga kommunala boenden eller på vårdcentraler. Ungefär 500 av de evakuerade människorna är barn i skolåldern, som nu när terminen drar igång måste få plats i skolorna på Antigua. 

– Situationen är oacceptabel och kostsam. Vi måste fortsätta ha det så här för Barbuda kommer inte att byggas upp snabbt och när nya byggnader byggs måste de klara av kraftiga orkaner. Det kommer att ta tid, det finns ingen elektricitet eller drickbart vatten där, det finns ingen struktur där människor kan överleva. Vi har ett enormt uppdrag framför oss, säger Ronald Sander till Public Radio International.

LÄS MER: Ilska mot Europa på orkanhärjade öar
 

Bönar efter ekonomisk hjälp

Uppbyggnaden av ön kommer kosta runt 200 miljoner amerikanska dollar, enligt uppskattningar. Myndigheterna kommer återuppbygga samhället på ön, men det kommer ta tid. Nu ber önationen om all hjälp de kan få, då de inte klarar sig själva genom katastrofen. 

Flera kändisar har lyssnat till ropen om hjälp och uppmanat människor att skänka pengar och bidra med hjälp till ön. Både enskilda individer och andra länder har skänkt pengar till Barbuda. En av räddarna i nöden är skådespelaren Robert de Niro, skriver CNN. 

Robert de Niro, som länge älskat ön Barbuda, har bland annat skänkt pengar tillsammans med en organisation för att bygga en ny flygplats på ön.

LÄS MER: Satellitbilderna - före och efter Irma
 

Fattiga drabbas värst

Ronald Sanders uppskattar all hjälp myndigheterna kan få, men vill också påpeka att det globala samhället måste stå upp mot klimatförändringar. 

– Vi vet att dessa saker har inträffat som ett resultat av att de länder som är rika har missbrukat systemet. Vi som tyvärr bidrar med mindre än 0,0 procent av världens utsläpp i atmosfären, blir de största offren, säger Ronald Sanders till Public Radio International.

 ​

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.