Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frankrikes president Emmanuel Macron med den 22-årige maliern Mamoudou Gassama i Élyséepalatset i Paris. Gassama ska nu ges franskt medborgarskap, har Macron beslutat.

Papperslös räddade barn – får medborgarskap

Den 22-årige maliern Mamoudou Gassama såg ett litet barn hänga hjälplöst från räcket på en balkong i Paris – och fasadklättrade de fyra våningarna för att rädda fyraåringen. Nu har Frankrikes president Emmanuel Macron beslutat att den hjältemodige mannen ska få franskt medborgarskap.

Mamoudou Gassama, som är papperslös, var på väg för att se Champions League-finalen tillsammans med en vän då han plötsligt fick syn på en folkmassa som ropade och pekade upp mot en balkong. Från räcket hängde ett litet barn som var på väg att ramla ned.

Den 22-åringe Gassama – som uppenbarligen besitter en imponerande armstyrka – sprang över gatan och hävde sig upp längs husväggen, balkong för balkong. Sedan räddade han barnet, en scen som spridits som en löpeld i sociala medier, där han hyllats av tusentals personer.

- Det är första gången jag pratar med journalister, och det är första gången jag ser mig själv i en video på Facebook, säger han i en intervju med tidningen Le Parisien.

Barnets pappa, som var ute och handlade, riskerar nu fängelse och dryga böter för att ha försummat sitt ansvar som förälder. Gassama har däremot varit i Élyséepalatset och hälsat på hos president Macron – som lovar att ge honom franskt medborgarskap, enligt nyhetsbyrån AFP.