Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indonesien är hårt drabbat av pandemin. Flera sjukhus är överbelastade och enligt Röda Korset är landet nära en katastrof.
Indonesien är hårt drabbat av pandemin. Flera sjukhus är överbelastade och enligt Röda Korset är landet nära en katastrof. Bild: Achmad Ibrahim

Pandemin hotar Indonesien – nära en katastrof

Indonesien är rejält pressat av pandemin. Spridningen av den mer smittsamma Delta-varianten har ökat och flera sjukhus är överbelastade. Nu är situationen nära en katastrof, enligt Röda Korset.

Smittspridningen av Coronaviruset har ökat kraftigt i Indonesien. De senaste dagarna har landet rapporterat över 20 000 nya smittade, en rekordhög siffra. Orsaken tros vara den mer smittsamma Delta-varianten som dominerar, i kombination med ökad rörlighet under den muslimska fastemånaden, rapporterar CNA.

– Varje dag driver den smittsamma Delta-varianten Indonesien närmare en katastrof, säger Jan Gelfand, chef för Röda Korset och Röda Halvmånens delegation i Indonesien.

LÄS MER: Oro efter dödsfall bland läkare i Indonesien

LÄS MER: Över två miljoner virusfall i Indonesien

Flera sjukhus i så kallade ”röda zoner” har rapporterats överbelastade, däribland huvudstaden Jakarta som har 93 procent av sina isoleringssängar belagda sedan i söndags, enligt CNA.

Den hårda belastningen har tvingat vissa sjukhus i huvudstaden att sätta upp nödtält. Dessutom har det vädjats till regeringen att göra sportanläggningen ”Gelora Bung Karno” till ett akutsjukhus, rapporterar Al Jazeera.

LÄS MER: Initiativet: Vaccinera dig – få en levande kyckling

LÄS MER: Deltavarianten upptäckt i 74 länder

Låg vaccinationstakt försvårar situationen

En ytterligare försvårande omständighet är Indonesiens långsamma vaccinationstakt. Mindre än fem procent av landets 270 miljoner invånare är fullvaccinerade och cirka tio procent har fått sin första dos enligt hälsomyndigheten, skriver Al Jazeera.

Indonesien förlitar sig främst på det kinesiska vaccinet Sinovac, efter att ha varit en del av de tester som utförts. Enligt Bangkok Post är det dock oklart hur bra det skyddar mot Delta-varianten, då Kina inte redovisat något effektivitetsresultat.

Totalt har Indonesien fått 104 miljoner doser vaccin och under juli månad ska landet få ytterligare två miljoner doser från Japan, skriver CNA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.