Palestinske premiärministern Rami Hamdallah under tisdagens regeringssammanträde i Gazaremsan.
Palestinske premiärministern Rami Hamdallah under tisdagens regeringssammanträde i Gazaremsan.

Palestinska regeringen möttes i Gaza

Den palestinska regeringen har mötts i Gaza för första gången på flera år. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avfärdar närmandena mellan de palestinska rivalerna Fatah och Hamas som "falska".

ANNONS
|

- I dag står vi inför ett viktigt, historiskt ögonblick när vi börjar komma över våra sår, lägga våra åsiktsskillnader åt sidan och sätta det högre nationella intresset över allt annat, säger palestiniernas premiärminister Rami Hamdallah.

I sitt öppningsanförande förnyade han sitt åtagande om att få ett slut på den decennielånga konflikten mellan islamistiska Hamas, som kontrollerar Gaza, och Hamdallahs Västbanksbaserade Fatahregering.

ANNONS

Hamas har haft kontroll över Gazaremsan sedan 2007, efter att ha drivit bort styrkor lojala med den palestinske presidenten Mahmud Abbas och Fatah. Men nyligen öppnade Hamas för en fredlig lösning på konflikten och lovade att släppa kontrollen över Gaza.

Svåra hinder

Hamdallah inledde sitt besök i Gaza i måndags och möttes då av tusentals Gazabor. Han sade att han var där för att "få slut på splittringen och uppnå enighet".

Flera tidigare försök till försoning mellan de stridande palestinska fraktionerna har misslyckats.

Bedömare har nu också påpekat att det trots egyptisk medling fortfarande ligger svåra hinder i framtiden för att uppnå den enheten, inte minst vad gäller kontrollen över Hamas stora vapenarsenal.

"En chans"

Israel har argumenterat för att fredsprocessen bromsas av att det inte finns någon samlad motpart att förhandla med – och Netanyahu säger sig nu inte vara imponerad av vad han sett.

"Vi är inte beredda att acceptera falska försoningar där den palestinska sidan uppenbarligen försonas på bekostnad av vår existens", säger han enligt ett uttalande.

Netanyahu kräver också att Hamas kapar alla band med Israels fiende Iran.

Den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi säger däremot att hela världens blickar är riktade på försöken till försoning och han ser en möjlighet.

ANNONS

- Det finns en chans att förverkliga fred i regionen, förutsatt att alla parter är enade, säger Abd al-Fattah al-Sisi.

TT-AFP

ANNONS