Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanan Ashrawi, palestinsk toppolitiker, svarar att Donald Trump inte kan utpressa palestinierna. Bilden är från ett besök i Stockholm i maj 2017.

Palestinier: Trump kan inte utpressa oss

USA hotar dra in biståndet till palestinierna eftersom de "inte längre är villiga att prata fred" – men palestinierna svarar att de inte låter sig utpressas: "President Trump har saboterat våra försök till fred", säger toppolitikern Hanan Ashrawi.

USA:s bistånd till palestinierna uppgick till 319 miljoner USA-dollar under 2016, motsvarande 2,6 miljarder kronor. Merparten av biståndet, 304 miljoner dollar under 2016, skänktes till FN:s hjälpinsatser i Gaza och på Västbanken, skriver AFP. De resterande miljonerna går till den palestinska myndigheten på den ockuperade Västbanken som samarbetar med Israel för att upprätthålla säkerheten.

"Trump saboterar"

Donald Trumps hot framfördes i en tweet strax före midnatt, svensk tid. Presidenten skriver att USA ger palestinierna "HUNDRATALS MILJONER DOLLAR varje år men får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel".

"Men när palestinierna inte längre är villiga att prata fred, varför skulle vi göra några av dessa massiva utbetalningar till dem i framtiden?".

Hanan Ashrawi, som representerar palestinierna på Västbanken, hälsar att de inte låter sig utpressas, enligt AFP.

"President Trump har saboterat våra försök till fred, frihet och rättvisa. Nu har han mage att skylla konsekvenserna av sina egna oansvariga handlingar på palestinierna!", säger Ashrawi i ett uttalande.

Jerusalems status

Donald Trump ger samtidigt intryck av att säga emot sig själv i frågan om Jerusalem som är delad mellan Israel och palestinierna, men som Israel i praktiken tagit över genom murbygget som skärmar av staden från resten av Västbanken. Trump har tidigare sagt att USA:s hårt kritiserade ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem inte ska påverka fredsförhandlingarna, men i en uppföljande tweet skriver han att frågan om Jerusalems status inte längre är aktuell:

"Vi har tagit bort Jerusalem, den tuffaste delen av förhandlingen, från bordet".

Vita huset avböjer dock att kommentera vad Trump menar med tweeten om Jerusalem, rapporterar CNN.

Omvärlden fördömer

Strax före jul godkändes en icke-bindande resolution med stor majoritet i FN:s generalförsamling som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Inför omröstningen hotade USA att skriva upp alla ja-röster och minnas dem när bistånd fördelas och internationell hjälp behövs.

Palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas, har sagt att han inte kommer att acceptera en fredsplan som läggs fram av USA.

Trump meddelande nyligen att USA håller inne stora summor i bistånd till Pakistan.