Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Pakistan inför tredagarshelg efter farlig smog

Pakistans regering har gett order om att skolor och kontor ska hållas stängda på måndagar i staden Lahore fram till mitten på januari. Förhoppningen är att tredagarshelgen ska bidra till att minska giftnivåerna i den smog som täcker staden, rapporterar The Guardian.

Lahore rankas av företaget IQAir som världens näst mest luftförorenade stad och enligt The Guardian klagar invånarna i staden på andnöd, stickande ögon och illamående från den tjocka förorenade smogen. Desperata invånare har lämnat in anmälningar till domstolarna i Lahore för att få regeringen att vidta åtgärder.

Pakistan har fått bevittna höga nivåer av luftföreningar de senaste åren då en blandning av dieselångor, rök från brännandet av odlingsmarker och kallare vinterväder bidrar till en ihängande tjock smog. Nu har därför regeringen bestämt att alla skolor och privata kontor ska hållas stängda varje måndag fram till den 15 januari med förhoppningen om att detta ska minska luftföroreningarna.

En invånare i Lahore som The Guardian pratat med berättar att han har slutat gå på sina morgonpromenader och skickade iväg sina äldre föräldrar till en annan stad eftersom de var extra känsliga för luftföroreningarna. Han berättar också att hans hudallergi och halsirritation har blivit mycket värre de senaste veckorna i takt med att smogen slukat staden.

– När du öppnat fönstret eller går ut så ser du ingen himmel. Bara smog överallt. Vi andas in smog och giftiga luftföroreningar har blivit en del av våra liv och kroppar. Regeringen måste göra mer än att bara stänga ner skolor för Lahore har blivit en obeboelig stad, säger han till The Guardian.

LÄS MER: Bättre luft – skolorna öppnar i Delhi

Läkaren: ”Har gett patienter rådet att inte gå ut”

En läkare som arbetar med lungmedicin i staden berättar för The Guardian att han sett sina patienters symtom förvärras.

– Smogen gör det väldigt svårt för människor att andas och de får problem med halsen och irriterade ögon. Det är väldigt farligt för människor som har problem med lungorna och även andra sjukdomar. Jag har gett vissa av mina patienter rådet att inte gå ut, säger han till tidningen.

Enligt en rapport från Chicagos universitet bidrar luftföroreningar i Pakistan generellt till att människors livslängd kortas med två år. I Lahore däremot är situationen betydligt värre och där räknar man att luftföroreningarna bidrar till att människors liv kortas med 5,3 år, skriver tidningen.

Pakistans regering menar att de gör vad de kan för att förbättra luftsituationen men uppger också att det behövs gemensamma regionala ansträngningar mellan Indien och Pakistan, då mycket av odlingsmarkerna som bränns finns på Indiens sida av gränsen.

Advokaten och miljöaktivisten Rafay Alam uppger dock för The Guardian att man inte bara kan beskylla Indien för att ligga bakom problemet med smogen även om en regional dialog hade varit bra.

– Detta problem går inte att lösa över en natt. Regeringen måste förbättra bränslekvalitén, övergå till förnybar energi och instifta anordningar för att över industriernas föroreningar, säger han.

LÄS MER: Delhi inviger "smog-torn" – ska rena luften

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.