Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påve Franciskus uppmanar de europeiska ledarna att sluta gräla om migranterna på Medelhavet. Arkivbild.

Påven: Sluta gräla om migranter på Medelhavet

Inte vårt ansvar, anser Malta. Italien säger blankt nej och för Tyskland och Nederländerna är det ett kanske – om andra länder gör likadant. Påve Franciskus uppmanar nu de europeiska ledarna att sluta gräla om migranterna på Medelhavet och låta dem få gå i land.

Just nu befinner sig 49 migranter ombord på två räddningsfartyg i Medelhavet.

- Jag vädjar till europeiska ledare att visa verklig solidaritet med de här personerna, säger påve Franciskus inför ungefär 60 000 åskådare på Petersplatsen i Vatikanen i Rom.

Han höjer sedan rösten:

- De söker bara en säker hamn där de kan gå i land.

Har nekats gå i hamn

Räddningsfartyget Sea Watch 3 har legat ute till sjöss sedan den 22 december och har nekats att gå i hamn i både Italien och Malta. 32 migranter, varav tre barn och fyra tonåringar, är ombord. Ytterligare 17 migranter sitter fast på ett annat fartyg som tillhör den tyska hjälporganisationen Sea Eye. Inte heller de har någonstans att ta vägen.

Tyskland och Nederländerna har sagt att de eventuellt kan släppa in några migranter – under förutsättning att andra länder gör likadant.

Strax före påvens uttalande försvarar Maltas premiärminister Joseph Muscat sitt beslut att inte ta emot migranterna, i en intervju med radiokanalen Radio One.

- Vi måste ha en balans mellan den mänskliga aspekten och den nationella säkerheten, säger han och påpekar att Malta inte har något juridiskt ansvar för räddningsinsatsen.

- Om Malta tar emot de två skeppen skulle det innebära att mobbarna vinner, tillägger han, troligtvis syftande på Italien som inte heller verkar ändra sitt beslut.

Italiens hamnar är stängda

Italiens inrikesminister Matteo Salvini anser i sin tur att skeppen är Maltas ansvar, eftersom Malta "ligger närmast".

- Inga fler personer kommer att komma fram till Italien. Så är beslutet och det kommer inte att ändras, säger Salvini till tidningen Il Messagero.

"Italiens hamnar är och kommer att förbli stängda", skriver han sedan på Twitter.