Påven på strategisk resa

ANNONS
|

Längs med viadukten Santa Ifigênia i mångmiljonstaden São Paulo har 15 000 brasilianska katoliker samlats för att få en skymt av Benedictus XVI när han glider fram i sin påvemobil. Det har regnat hela dagen och det är svårt att se den vinkande 80-åringen genom rutorna på den tysktillverkade bilen.

Först när han kommer upp till talarstolen i det klassiska klostret São Bento i centrala São Paulo går det att se påven ordentligt.

- Ni ska veta att påven blir mycket rörd av detta varma mottagande, säger han i mikrofon till dem som jublar trots att de stått och frusit i regnet hela dagen.

ANNONS

- Vår kyrka är i festtillstånd. Från världens alla hörn ber man för de frukter som denna resa, min första församlingsresa till Brasilien och Latinamerika, kan ge, fortsätter han och vinkar från balkongen.

Strategisk resa

Påvens resa till världens största katolska land är den mest strategiskt och noggrant planerade tripp som påven företagit sig sedan han valdes till ämbetet. Anledning är ett korståg av protestantiska frikyrkor som slagit rot i Brasilien och hela Latinamerika. På 15 år har den katolska kyrkan i Brasilien tappat en procent anhängare om året till frikyrkorna som nu samlar nästan en femtedel av den brasilianska befolkningen på 188 miljoner.

I Rio de Janeiro går det snart inte att gå på bio i stan längre eftersom pingstkyrkan Guds rike köpt upp alla salongerna. På varuhuset Galeria Condor i medelklasstadsdelen Flamengo stängdes nyligen både Condor I och Condor II, två biografsalonger som lockat biobesökare i flera decennier. Salongerna är numera församlingslokal för medlemmarna inom Guds rike.

- Deras expansion är enorm. Vart ska vi nu ta vägen för att gå på bio? Köra ut till de här stora shoppingcentren utanför stan? Det är inte samma sak, säger Antônio de Oliveira som driver en resebutik i gallerian.

ANNONS

Gå på bio

Han brukade tidigare avsluta arbetsveckan med att på fredagen gå på bio med sin fru eller dotter som också arbetar i resebutiken. Nu jobbar de i stället över eller går direkt hem från jobbet.

- Jag har inget emot pingstkyrkan i sig. Men alla dessa pengar, var kommer de ifrån? Köpa upp dessa två salonger är inte billigt, säger Antônio.

En av anledningarna till att frikyrkorna växer i Brasilien och övriga Latinamerika är att de varit bättre på att ge majoriteten av befolkningen hopp om framtiden. Den konservativa katolska kyrkan har misslyckats med att hjälpa de fattiga, främst genom att den slog ned befrielseteologin som katolska biskopar lanserade under 1980-talet i Latinamerika för att hjälpa befolkningen under militärdiktaturer och högermiliser.

Uppläxad av kardinalerna

I Brasilien glömmer ingen hur biskop Leonardo Boff tvingades åka till Vatikanen 1984 för att bli uppläxad av kardinalerna för att han predikat om en kristen socialism. Boff belades med yrkesförbud och uteslöts senare ur den katolska gemenskapen. Den som utfärdade straffet och tystade befrielseteologins biskopar var ingen mindre än den tyske kardinalen Joseph Ratzinger, dagens Benedictus XVI.

- Han har mycket att bevisa för mig. Jag älskade den förre påven. Han var ofta i Brasilien och reste runt och träffade människor. Denne påven verkar så stel och allvarlig, säger Maria da Conceição som står utanför pingstförsamlingens nya lokal i Flamengo

ANNONS

Hon menar att den katolska kyrkan måste bli roligare för att stoppa åderlåtningen.

- Frikyrkorna sjunger och dansar. De närmar sig Gud genom extas, inte genom lidande. Det gillar jag, säger hon.

Den katolska kyrkan har hörsammat stämningen i landet och därför är det vanligt att man i dag hittar både trumset, elbas och elgitarrer bredvid mikrofonerna på altaret.

- Det behövs festas mer. Den dagliga bördan är för tung, säger hon.

En av de krafter som Benedictus XVI har att luta sig mot i Brasilien är den förre detta gymnastikläraren Marcelo Rossi. Han är utbildad katolsk präst och leder massmöten på stora fotbollsarenor i São Paulo, Sydamerikas största stad. Han sjunger och dansar till elgitarr och har även gjort sig känd för att leda aerobic-pass under sina gudstjänster.

Upphävt abortförbud

En annan sak som seglat upp till en het diskussion under påvens besök är abortfrågan. För några veckor sedan beslöt kongressen i Mexiko City, världens största katolska församling, att upphäva abortförbudet. Med 46 röster mot 19 kan nu unga mexikanskor själva bestämma över sin graviditet fram till den tolfte veckan.

Påven har fördömt legaliseringen och tänker bannlysa politikerna som röstade för förslaget. Även i Brasilien är abortfrågan en het potatis. Inför påvens besök sa Brasiliens nye hälsominister José Gomes Temporão att "abortfrågan är en hälsofråga och ska inte behandlas av biskopar". Uttalandet väckte vrede och fick det nya ledarskiktet inom biskopsrådet i Brasilien att fördöma hälsoministerns uttalande.

ANNONS

- Han måste bestämma sig om han vill vara minister för hälsa eller för död, uppmanade biskopen Angélico Sândalo Bernardino.

Abort i Brasilien

ANNONS